Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat, ieri, că noul Cod de procedură civilă va intra în vigoare la 1 februarie, fiind pregătită o ordonanţă "în situaţia în care procedurile parlamentare s-ar fi încâlcit cumva".
"Noi aveam pregătită o ordonanţă în situaţia în care procedurile parlamentare s-ar fi încâlcit cumva. (...) Am înţeles că s-a mobilizat Parlamentul, s-a mobilizat Preşedinţia şi, prin urmare, Codul de procedură civilă va intra în vigoare în luna februarie, peste câteva zile", a arătat aceasta, după avizarea bugetului pe 2013 al Ministerului Justiţiei (MJ).
Referitor la modificările făcute la bugetul MJ în cadrul comisiilor juridice reunite, ministrul a explicat că amendamentele au fost adoptate pentru se realiza o concordanţă cu sumele care figurau deja în Memorandum.
Membrii comisiilor juridice reunite au adoptat cu unanimitate de voturi un amendament propus de preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, şi îmbunătăţit de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, prin care se prevede suplimentarea bugetului cu 35.041.000 de lei, reprezentând drepturi salariale pentru aproximativ 486 de posturi care urmează să fie ocupate odată cu intrarea în vigoare a codurilor.
"Din cauza incertitudinii privitoare la data intrării în vigoare, noi, pregătindu-ne pentru varianta de refugiu, nu am previzionat în buget cheltuielile necesare operaţionalizării aplicării Codului de Procedură Civilă. Acum, la aceste comisii, sumele care deja figurau în Memorandum, necesare aplicării Codului au fost adoptate, ceea ce înseamnă că şi legislativ, şi financiar, sistemul judiciar este pregătit să primească Codul, ca aplicaţie, de la 1 februarie", a arătat Pivniceru.
Întrebată de ce nu credea că va fi aplicat atât de devreme Codul de procedură civilă, Pivniceru a răspuns: "Pentru că Legea de degrevare a instanţelor a fost returnată de preşedinte la Parlament şi noi am calculat timpii ipotetici pe care legea ar fi putut să o străbată la Parlament - comisii, plen - şi ieşeam din calendarul din februarie".
Pivniceru a mai spus, după ce a fost întrebată dacă suplimentările la buget sunt suficiente, că este vorba despre "un buget de austeritate".
"Nu ne putem imagina că Republica România va da toţi banii la Justiţie. Sunt multe lucruri de cârpit, sunt multe lucruri de plătit. De exemplu, bugetul, aşa cum a fost aprobat el de guvern prin restricţia bugetară, era mai mare de opt ori decât bugetul anului trecut înainte de rectificare. După rectificare, el a devenit mai mic decât celălalt cu aproape 2 la sută", a menţionat ministrul Justiţiei.
Potrivit afirmaţiilor sale, aceasta nu înseamnă că, la rectificare, sumele nu se vor putea aloca.
"În definitiv, cel mai important pas al sistemului judiciar este implementarea codurilor, iar dacă bugetul s-a majorat sau se majorează în acest sens, restul sunt cheltuielile tradiţionale pe care orice instituţie le are cu plata bunurilor şi serviciilor şi pentru cheltuieli de capital", a conchis Mona Pivniceru.
În 22 ianuarie, ministrul Justiţiei anunţa că intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă se va amâna de la 1 februarie la 1 iulie, pentru ca sistemul judiciar să fie operaţional.
"Sunt mari discuţii (pentru amânarea Codului de procedură civilă, n.r.), pentru că legea privind degrevarea instanţelor care ar fi permis intrarea în vigoare a Codului de la 1 februarie este în Parlament, retrimisă de preşedinte. Retrimiterea a fost făcută pe o chestiune de procedură parlamentară care viza Camera care ar fi trebuit să fie sesizată (...) Luând în calcul acest periplu parlamentar, soluţia cea mai bună ar fi amânarea intrării în vigoare a Codului, pentru ca sistemul să fie operaţional", spunea atunci Mona Pivniceru.