luni, 28 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 21 (5228)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Beuran: Trauma reprezintă în zilele noastre o adevărată pandemie, un om moare la fiecare două minute

Trauma reprezintă o adevărată pandemie, responsabilă de majoritatea anilor potenţiali de viaţă pierduţi, de 22 de ori mai mult decât bolile de inimă şi de două ori mai mult decât cancerul, în UE fiind înregistrat un deces la fiecare două minute din cauza acesteia, a spus profesorul Mircea Beuran.

"Trauma fizică, parte a vieţii cotidiene, reprezintă principala cauză de mortalitate la persoanele tinere şi adulte. Trauma reprezintă în zilele noastre o adevărată pandemie, fiind responsabilă de majoritatea anilor potenţiali de viaţă pierduţi, de 22 de ori mai mult decât bolile de inimă şi de două ori mai mult decât cancerul. Pe de altă parte, în Uniunea Europeană, la fiecare două minute are loc un deces cauzat de un traumatism şi, într-un an, un număr de persoane egal cu populaţia Italiei, adică 60 de milioane de oameni, necesită îngrijire medicală secundară unui traumatism", a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, profesor doctor Mircea Beuran, şeful Clinicii de Chirurgie 2 de la Spitalul de Urgenţă "Floreasca" din Capitală, care a participat la Conferinţele Teatrului Naţional cu tema "Politrauma - actualităţi şi atitudini".

Profesorul Mircea Beuran a precizat că dacă toate ţările şi-ar reduce mortalitatea prin traumatisme asemănător Olandei, atunci ar fi salvate 100.000 de vieţi anual.

"În acest context, în care trauma reprezintă o pandemie, prin modernizarea tehnicilor diagnostice, de terapie intensivă şi abord chirurgical, se impune o nouă versiune a managerizării pacientului politraumatizat, caz definitoriu pentru Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti", a mai spus Beuran.

La nivelul Spitalului de Urgenţă Floreasca s-a desfăşurat un studiu timp de 30 de luni privind trauma. În acest interval, în Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca au fost internaţi aproximativ 20.000 de pacienţi traumatizaţi, cu o durată totală a îngrijirii intraspitaliceşti de 150.000 de zile.

"Majoritatea bolnavilor politraumatizaţi se internează în Serviciul de Terapie Intensivă. Terapia Intensivă este placa turnantă a perioadei, după preluarea bolnavului de la Unitatea de Primiri Urgenţe, şi reprezintă pivotul diagnostic, terapeutic şi de atitudine. Reanimarea este o mare consumatoare de materiale, medicaţie, de device-uri, pentru că se tot schimbă sondele, furtunurile, filtrele", a precizat profesorul Mircea Beuran.

El a mai spus că, în cadrul programului, care este, deocamdată, în fază de promisiune, specialităţile chirurgicale, împreună cu Terapia Intensivă, au discutat necesarul echipamentelor, materialelor, consumabilelor, device-urilor pe care fiecare specialitate să le folosească în interiorul Terapiei Intensive.

"S-a discutat să existe un punct de vedere şi pentru trauma pediatrică, pentru că şi aceasta are nevoie de acelaşi suport, specialişti, materiale ca şi Terapia Intensivă. Este foarte important să existe tot ceea ce ai nevoie în cazul unei politraume. De exemplu, ai nevoie de tijă pentru fixarea piciorului, să o ai, acest program acest lucru îţi propune. Ai nevoie să-i recoltezi sânge din torace, există un aparat special - cell server- folosit pentru a recolta sângele pe care pacientul îl pierde, din cavităţile naturale, cum ar fi cavitatea abdominală, peritoneală, dacă nu este o leziune de intestin. Dar poţi să ai aparatul şi să nu ai device-urile care sunt necesare. Sunt nişte chituri speciale de fixare a coloanei. Sunt tot felul de substituenţi pentru circulaţie, respiraţie, pe care dacă nu-i ai, nu poţi face timpii optimi la venirea bolnavului. Rolul medicului este să micşoreze timpul degringoladei, care începe în momentul accidentului" a explicat Mircea Beuran.

Şeful Clinicii de Chirurgie a atras atenţia asupra necesităţii pregătirii spitalelor pentru dezastre.

"Unitatea de măsură la dezastru este cât rezolvi în două ore şi să ai tot ce îţi trebuie. Înainte de 1989 era necesarul după cât se pricepea lumea că înseamnă o traumă. Aveam termenul de comparaţie cutremurul din 1977, azi nu ştim. Ne lovim de trauma zilnică pe care străinii o numesc pandemie, la două minute moare un om din cauza accidentelor de tot felul", a subliniat dr. Beuran.

În ce priveşte costurile, Mircea Beuran a spus că spitalul primeşte bani pe caz rezolvat, suma fiind acum de 1.617 lei, indiferent cât stă bolnavul în spital.

"Am îngrijit arşii de la Baia Mare şi a costat 500.000 de lei, un caz de trei luni. Cazul reprezintă banii a 316 pacienţi. Nu în fiecare zi sunt astfel de cazuri. Costurile ar trebui făcute la finalizarea cazului. În 30 de luni, un an şi jumătate au fost 19.000 de traume. Spitalul trebuie să le calculeze, nu vrea banii pe 19.000 de cazuri înainte, dar măcar pentru prima sută de cazuri. Terapia Intensivă înseamnă complexitate şi intervenţie promptă, desigur, cu costuri mari", a mai spus Beuran.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, anunţa la începutul mandatului că în bugetul pe 2013 va exista un program naţional pentru terapie intensivă, infarct, accident vascular cerabral şi traumă, în cele 53 de spitale strategice. Totodată, tariful pe caz rezolvat în aceste spitale ar urma să crească la 1.800 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Beuran: Trauma reprezintă în zilele noastre o adevărată pandemie, un om moare la fiecare două minute.
 Vizualizări articol: 608 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Beuran: Trauma reprezintă în zilele noastre o adevărată pandemie, un om moare la fiecare două minute0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei