Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților va fi obligată să revadă, până la finele lui 2015, toate dosarele soluționate, inclusiv cele pentru care s-au plătit despăgubiri în numerar, Guvernul urmând să finalizeze până la finele lunii ianuarie o nouă lege de restituire a propietăţilor.
Guvernul a doptat, miercuri, un memorandum privind urgentarea elaborării noilor reglementări în domeniul restituirii proprietăților, întocmit de ministrul delegat pentru Buget, document în care se fac propuneri pentru încadrarea în termenul acordat de CEDO statului român pentru soluționarea problemei restituirii proprietăților.
Potrivit deciziei Guvernului, până la finele anului 2015, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților urmează să revadă toate dosarele soluționate, inclusiv cele pentru care s-au plătit despăgubiri în numerar, și să analizeze cauzele care au determinat nerestituirea bunurilor în natură sau prin echivalent, în compensare cu alte bunuri.
Totodată, până pe data de 30 ianuarie 2013, Comitetul interministerial privind procesul de reformare a legislației și procedurilor din domeniul restituirii proprietăților trebuie să elaboreze și să prezinte pentru primă lectură proiectul de lege privind reglementarea restituirii proprietăților.
Fiecare minister va transmite Ministerului Finanţelor Publice, până la 30 ianuarie 2013, situația imobilelor retrocedate, a celor nou construite și, după caz, situația cheltuielilor cu chiriile pentru sedii, iar Ministerul Educației va transmite situațiile menționate și pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat.
Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților estimează totalulu despăgubirilor la circa 8,7 - 9 miliarde euro.