Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" susţine că împotriva evaziunii fiscale "nu se acţionează cu puşca sau tancul", ci cu funcţionari publici cu studii juridice şi economice, buni cunoscători ai legislaţiei fiscale.
Precizarea a fost făcută de Sindicatul "Pro Lex" după ce preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat, luni, că în şedinţa USL la care a participat s-a discutat ideea detaşării de personal militar la Ministerul de Finanţe pentru implicarea în combaterea evaziunii fiscale, el invocând numărul insuficient de oameni care să controleze evazioniştii.
Sindicatul "Pro Lex" susţine că este de acord cu ministrul Finanţelor în ceea ce priveşte faptul că încasările la bugetul de stat sunt reduse şi din cauza numărului insuficient de angajaţi din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, însă atrage atenţia că această problemă poate fi rezolvată prin redistribuirea specialiştilor, nefiind necesar sprijinul armatei în acest sens.
"Dacă ştirea cu detaşarea militarilor pentru combaterea evaziunii fiscale nu este o glumă, îi reamintim ministrului Finanţelor faptul că deficitul existent de personal poate fi acoperit prin redistribuirea specialiştilor aflaţi în corpul de rezervă al funcţionarilor publici. Cu tot respectul pentru militari, precizăm faptul că împotriva evaziunii fiscale nu se acţionează cu puşca sau tancul, ci cu funcţionari publici cu studii juridice şi economice, buni cunoscători ai legislaţiei fiscale", a precizat "Pro Lex" într-un comunicat de presă transmis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
"Pro Lex" consideră că pentru combaterea evaziunii se impun, printre altele, elaborarea de noi acte normative, relocarea funcţionarilor publici existenţi spre domeniul controlului, eliminarea restricţiilor în exercitarea acestora, creşterea autorităţii funcţionarilor în raport cu agenţii economici.
Dan Voiculescu a declarat, luni, că, la ora actuală, la Ministerul Apărării există personal disponibil care poate fi detaşat în interesul serviciului la Ministerul de Finanţe, pentru a putea fi pusă "cât decât stavilă evaziunii fiscale, pentru că marea problemă e controlul".
"Nu avem suficienţi oameni care să controleze evazioniştii", a susţinut Voiculescu.
"Oamenii din Armată au o statură, au o moralitate, o disciplină a muncii care îi recomandă pentru a fi controlori şi vânători de evazionişti", a mai spus Voiculescu.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, marţi, că există posibilitatea ca personal de specialitate din cadrul ministerului să fie detaşat la ANAF pentru combaterea evaziunii fiscale.
"Aşa cum există proceduri de acest gen, specialişti de la Ministerul Apărării, aşa cum sunt şi de la Ministerul de Interne, pot fi detaşaţi la ANAF pentru a da o mână de ajutor în colectarea impozitelor şi a combaterii evaziunii fiscale", a declarat Mircea Duşa.
Ministrul Apărării a precizat că, deocamdată, este prematur să se discute numărul persoanelor care ar putea fi detaşate, deoarece trebuie analizate eventualele solicitări în acest sens.
Duşa a menţionat că nu este vorba despre detaşarea militarilor, ci a unor "cadre de specialitate care să dea o mână de sprijin instituţiilor statului care au în atribuţii colectarea impozitelor".