Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, l-a primit, marţi, pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, ocazie cu care a salutat anunţul autorităţilor SUA privind scăderea ratei de refuz la solicitările de viză din partea cetăţenilor români în anul fiscal 2011-2012 la 17%.
"Discuţiile au confirmat relaţiile strânse de cooperare dintre România şi SUA, cei doi oficiali convenind asupra importanţei dezvoltării şi aprofundării în continuare a acestora, inclusiv prin intermediul Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA, adoptată la Washington, la 13 septembrie 2011. S-a convenit, în acest sens, asupra necesităţii concretizării unei agende de contacte politico-diplomatice de nivel înalt, pentru anul 2013, atât la Bucureşti, cât şi la Washington", se arată într-un comunicat al MAE remis MEDIAFAX.
Potrivit ministerului, cei doi interlocutori au evidenţiat, de asemenea, cu satisfacţie, derularea în parametrii temporali deja agreaţi a proiectului apărării anti-rachetă, precum şi importanţa intensificării cooperării în plan economic dintre cele două state, respectiv a stimulării, în continuare, a investiţiilor americane în România.
"Ministrul Titus Corlăţean a reiterat, totodată, interesul deosebit al României pentru includerea în programul Visa Waiver. A salutat, în acest context, anunţul recent al autorităţilor americane cu privire la scăderea ratei de refuz al solicitărilor de viză din partea cetăţenilor români în anul fiscal 2011-2012 la 17%, ceea ce confirmă tendinţa descrescătoare din ultimii ani", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
"Sper că această tendinţă va continua şi în viitor, inclusiv ca rezultat al activităţii sub-grupului de lucru însărcinat cu această problematică, creat în cadrul Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune, a cărui primă reuniune va avea loc la 31 ianuarie 2013. Această descreştere, coroborată cu adoptarea proiectului legislativ aflat pe agenda Congresului SUA, care vizează modificarea criteriilor de acces în programul Visa Waiver, ar contribui substanţial la atingerea, cât mai rapidă, a obiectivului eliminării regimului de vize pe relaţia cu SUA", a arătat ministrul afacerilor externe.
În cadrul întâlnirii a fost realizată, de asemenea, o evaluare a evoluţiilor politice la nivel european, cu accent asupra perspectivelor europene ale statelor din Balcanii de Vest, respectiv a celor din vecinătatea estică a UE.
Rata de refuz a solicitărilor de viză ale cetăţenilor români a fost 22,4% în 2011, 24,8% în 2010 şi 26,3% în 2009. Rata de refuz rămâne principalul obstacol în calea includerii României în VWP, în contextul în care limita maximă admisă de legislaţia americană în vigoare este 3%.
Task Force reprezintă mecanismul inter-instituţional de coordonare a procesului complex de implementare a Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA, adoptată la Washington, la 13 septembrie 2011.
Prima reuniune a Task Force-ului a avut loc la 31 octombrie 2012, ocazie cu care a fost agreată o listă de proiecte, care vor face obiectul prioritar al activităţii viitoare a Task Force-ului, şi s-a decis, în principiu, stabilirea unei periodicităţi semi-anuale a reuniunilor viitoare. De asemenea, a fost decisă constituirea unui sub-grup de lucru pe probleme consulare, inclusiv chestiunea vizelor, însărcinat cu identificarea celor mai adecvate modalităţi pentru accelerarea procesului de acces al ţării noastre în program, care se va reuni, de regulă, trimestrial.