Prima şedinţă a conducerii PNL din acest an, dar şi prima după învestirea Guvernului USL în decembrie, are pe ordinea de zi validarea secretarilor de stat ce revin liberalilor, precum şi o discuţie în ceea ce priveşte posibilele excluderi din partid, Cătălin Cherecheş fiind primul vizat.
În mod formal, tema şedinţei de luni a Biroului Politic Central şi cea a Consiliului Naţional privesc validarea propunerilor de secretari de stat şi subsecretari de stat la nivelul Guvernului. Astfel, conducerea PNL urmează să analizeze propunerile făcute de către fiecare ministru liberal. Conform negocierilor de la nivelul USL, principiul convenit este acela ca în cazul ministerelor cu doi secretari de stat aceştia să provină din aceeaşi formaţiune cu ministrul titilar, în timp ce în cazul ministerelor cu trei secretari de stat, unul dintre aceştia să fie desemnat de cealaltă formaţiune politică. Astfel, conducerea PNL ar urma să valideze circa 25 de persoane pentru a ocupa astfel de poziţii în actualul Guvern.
Totodată, un alt subiect al reuniunii vizează eventualele propuneri de excludere din partid a unor primari. Chiar dacă în timpul campaniei electorale preşedintele PNL s-a arătat deranjat de anumite atitudini ale unor lideri din partid, promiţând inclusiv sancţiuni la prima reuniune la liberalilor după anunţarea rezultatului alegerilor, Antonescu s-a repliat vineri precizând că ar fi de acord deocamdată doar cu excluderea primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Liderul PNL a argumentat prin faptul că primarul de Baia Mare a dus o campanie împotriva candidaţilor PNL desemnaţi în municipiu.
În pofida criticilor aduse primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, liderul PNL optează pentru o amânare a unei eventuale propuneri de excludere din partid până la momentul congresului extraordinar.
În ceea ce-l priveşte pe fostul premier şi preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, Antonescu a respins ideea unei posibile excluderi din partid, chiar dacă s-a arătat deranjat de anumite critici ce i-au fost aduse în timpul campaniei electorale. În mijlocul campaniei pentru parlamentare, Tăriceanu îi reproşa lui Antonescu faptul că nu a făcut public un program politic liberal în ceea ce priveşte măsurile economice ale USL. În cele din urmă, Tăriceanu, devenit senator, nu a mai beneficiat de niciun fel de susţinere din partea PNL pentru a ocupa vreo poziţie la nivelul Senatului.
Aceeaşi reţinere faţă de măsura excluderii a fost manifestată şi în cazul lui Ludovic Orban, care a protestat în momentul în care preşedintele filialei PNL sector 1, Vlad Moisescu, a fost demis din fruntea organizaţiei la propunerea lui Antonescu.
Declaraţiile preşedintelui PNL faţă de posibile excluderi şi eventuali excluşi din partid au venit în urma acuzaţiilor referitoare la conducerea autoritară a partidului, cele mai vehemente fiind din partea lui Chiliman. Acesta a ieşit în mai multe interviuri săptămâna trecută spunând că partidul trebuie "recuperat" şi readus "pe valorile lui vechi liberale şi pe linia pro-occidentală", demers în care mizează pe sprijinul lui Călin Popescu Tăriceanu. În plus, primarul liberal al sectorului 1 i-a reproşat preşedintelui PNL că nu respectă Statutul partidului, acesta fiind pentru Antonescu doar "o foaie de hârtie".
Criticile lui Chiliman au vizat şi cooptarea lui George Becali în PNL, la propunerea lui Crin Antonescu.
"Marele liberal Becali. Este unul dintre accidentele istoriei PNL, accident indus de Crin Antonescu", a susţinut edilul. El a adus în discuţie inclusiv afaceri puse sub semnul întrebării pe care Becali ar fi vrut să le facă cu ajutorul Primăriei Sectorului 1.
Atât Călin Popescu Tăriceanu, cât Ludovic Orban încă nu şi-au făcut publice poziţiile faţă de situaţia din PNL.
Statutar, propunerea de excludere pentru un primar de sector, precum este Andrei Chiliman, sau a unui primar de municipiu reşedinţă de judeţ, precum Cătălin Cherecheş, nu poate fi decisă decât de Delegaţia Permanentă a PNL. La nivelul Biroului Politic Central poate fi adoptată doar propunerea de excludere ce urmează a fi înaintată Delegaţiei Permanente. Ca atare, de la momentul oficializării unei propuneri de excludere până la momentul deciziei efective Chiliman poate obţine sprijin considerabil din partea parlamentarilor sau primarilor liberali.
De altfel, preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-a motivat decizia de a cere amânarea unei eventuale propuneri de excludere a lui Chiliman prin faptul că doreşte ca forţele dintre cei doi să se măsoare în congresul partidului.
În plus, data congresului PNL, probabil la finalul lunii februarie, ar urma să fie discutată în şedinţa de luni.
Un alt subiect aşteptat vizează propunerea lui Crin Antonescu de modificare a Statutului PNL pentru restrângerea structurii executive de conducere a partidului.