Trei persoane au fost prinse în flagrant, vineri dimineaţă, în timp ce încercau să amplasaze o bombă cu exploziv militar la Piatra Neamţ, sub maşina lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.
Locuitorii din zona evacuată la Piatra Neamţ după amplasarea unei bombe sub maşina lui Bogdan Mararu s-au putut întoarce la casele lor, toate restricţiile fiind ridicate, vineri după-amiază, după aproape 12 ore în care zona a fost evacuată şi izolată, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Prefectul de Neamţ, Ilie Mitea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că după ce dispozitivul exploziv a fost dezamorsat restricţiile în zonă au fost anulate, astfel că oamenii se pot întoarce la casele lor.
La ora transmiterii acestei ştiri, autorităţile au început acţiunea de reluare a furnizării gazului metan, sistată pe toată durata stării de alertă.
Potrivit sursei citate, starea de alertă din Piatra Neamţ a fost declanşată în jurul orei 02.00, când a fost semnalată bomba, iar la ora 3.00 au fost evacuaţi locatarii din scara blocului în faţa căruia se afla maşina sub care era amplasat dispozitivul.
Prefectul a precizat că este vorba despre opt familii care locuiesc în acel bloc, aflat pe strada Privighetorii, şi care au mers la rude sau la prieteni, deşi autorităţile le-au propus să fie cazate la un hotel.
Prefectul a mai arătat că în continuare au fost evacuate toate maşinile din zonă, fiecare proprietar fiind rugat să mute autoturismul într-o altă parcare, zona fiind izolată pe o suprafaţă de aproximativ două mii de metri pătraţi.
De asemenea, poliţişti şi jandarmi au stat la intrările blocurilor din apropiere şi i-au îndrumat pe locatarii care mergeau la serviciu să evite zona respectivă, indicându-le şi traseele ocolitoare.
Totodată, autorităţile i-au avertizat pe locuitorii din zonă să nu stea la geamuri şi să nu intre în perimetrul izolat.
"Ne-am ocupat de descongestionarea şi izolarea zonei şi de interzicerea circulaţiei", a spus Mitea.
Operaţiunea de detonare a bombei a început în jurul orei 10.30, după ce la Piatra Neamţ a ajuns o echipă de specialişti pirotehnişti ai Brigăzii Antitero a SRI şi a durat aproximativ o oră şi jumătate.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat că explozibilul fusese prins sub maşina Range Rover şi putea exploda în momentul în care autoturismul pornea.
Potrivit acestuia, SRI a găsit sub maşina de la Piatra Neamţ "un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină".
Echivalentul explozibilului găsit sub maşina lui Bogdan Mararu este de 5,5 kilograme de trinitrotoluenul (TNT), iar o eventuală deflagraţie ar fi avut loc pe o suprafaţă de 350 de metri, afirmau surse judiciare.
Maşina sub care s-a găsit explozibilul se afla la o distanţă de un metru şi jumătate de blocul în care locuieşte propietarul maşinii, mai spun sursele citate.
Şase persoane au fost duse la audieri la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Neamţ în cazul privind tentativa de asasinat a interlopului Bogdan Mararu.
Vineri, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamt, împreună cu ofiţeri de politie judiciară din cadrul BCCO Bacău şi SCCO Neamţ, au prins în flagrant delict trei tineri membri ai unei grupări specializate în săvârşirea de infracţiuni de violenţă - omor calificat, distrugere calificată şi acte de terorism. Conform DIICOT, sub coordonarea liderului grupării, în vârstă de 43 de ani, suspecţii au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism, "în vederea suprimării vieţii părţii vătămate B.M. (Bogdan Mararu-n.r.), proprietarul autoturismului".
Membrii grupării intenţionau să distrugă prin incendiere şi două spaţii comerciale din Piatra Neamţ, aparţinând altor două persoane.
Bogdan Mararu este fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.
În 14 noiembrie 2010, Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.