Peste 30 de persoane, printre care primari şi consilieri locali, au fost trimise în judecată, în decembrie, în 13 dosare privind infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, totalul prejudiciilor fiind de aproape 2,6 milioane de euro, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Printre cei deferiţi justiţiei se numără primarul comunei Gorban din judeţul Iaşi, Ioan Leonte, care este acuzat de complicitate la două infracțiuni de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, din care una în formă continuată, şi fals intelectual, în formă continuată. Alături de acesta, vor fi judecaţi consilierii locali Constantin Lupei şi Gabriel Barbălată, fratele lui Barbălată şi un medic veterinar.
Dosarul deschis în acest caz are ca obiect un contrac de arendă a păşunii comunale încheiat cu o firmă care, potrivit procurorilor anticorupţie, nu deținea animale și nu desfășura activități cu profil zootehnic sau vegetal, fiind înființată în scopul exclusiv de arendare a pășunii comunale și de obținere în mod ilegal a subvenției anuale pe suprafață acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Tot în legătură cu subvenţii solicitate APIA a fost deschis un dosar în care au fost deferiţi justiţiei primarul comunei Fruntişeni din judeţul Vaslui, Neculai Lupu, şi Alexandru Băncianu, angajat al primăriei Fruntişeni. Edilul este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice şi conflict de interese, după ce o asociaţie de crescători de animale ar fi obţinut ilegal ajutoare de aproape 40.000 de euro.
Şi primarul comunei Band din județul Mureș, Bartha Domokos, a fost trimis în judecată într-un dosar privind subvenţii de aproape 28.000 de euro ce ar fi fost obţinute ilegal de la APIA. Edilul este acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea în numele lor.
Un dosar similar a fost deschis pe numele primarului comunei Văcăreni din județul Tulcea, Sterian Gherghişan, acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, dar şi de fals intelectual, în formă continuată. Prejudiciul în acest caz este estimat la peste 23.000 de euro.
Tot în decembrie, a fost trimis în judecată Emanoil-Florin Crişan, consilier în cadrul Primăriei comunei Mica, județul Mureş, care ar fi obținut astfel, pe nedrept, aproximativ 29.125 de euro, reprezentând sumele încasate necuvenit cu titlu de subvenții pentru agricultură.
( 8 ian 2013, 14:37:33
ASA SA-I AJUTE DUMNEZEU!!