Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 28 dec 2012 - Anul XVII, nr. 301 (5206)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Indemnizaţii plafonate la şefi de companii, creşteri de salarii la angajaţi depind de profit

Indemnizaţiile directorilor din companiile de stat vor fi plafonate şi pentru anul viitor, iar salariile angajaţilor vor creşte cu maximum 3%, dar numai dacă societatea în care lucrează a înregistrat profit în anul precedent, a decis Guvernul în şedinţa de joi.

Executivul a decis totodată, prin memorandum, ca regiile autonome şi societăţile de stat să fie obligate şi în acest an să verse la bugetul de stat, sub formă de vărsăminte sau dividende, echivalentul a minimum 85% din profitul net.

Directorii companiilor de stat vor fi obligaţi să prevadă în proiectele de bugete pentru anul viitor reducerea la minimum a cheltuielilor totale pentru donaţii, sponsorizări, acţiuni de protocol, deplasări în alte scopuri decât cele pentru producţie

"Memorandumul mai prevede reducerea cheltuielilor la mia de lei venituri a subvenţiilor pentru activitatea de exploatare şi creşterea profitului, precum şi reducerea arieratelor pentru cele cu o vechime mai mare de un an, cu precizarea exactă a surselor destinate stingerii acestora. Pentru cele înregistrate în cursul anului 2012 se vor prevedea distinct sursele de stingere a arieratelor astfel încât valoarea acestora să fie achitată în totalitate în 2013", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

 

Directorii adjuncţi, remuneraţi în continuare cu sume mari

El a precizat că Guvernul are în atenţie şi salarizarea de la nivelul directorilor adjuncţi, remuneraţi în continuare cu sume mari şi care îi depăşesc pe directorii generali ca salarizare, al căror cadru legal este însă reglementat prin contractul colectiv de muncă.

"Am discutat şi acest subiect, înainte de şedinţa de guvern, deocamdată ni s-a spus că acolo există un contract de muncă şi nu este foarte simplu, dar a rămas şi subiectul ăsta în atenţie pentru că este nefiresc, până la urmă, ca directorul adjunct să aibă mai mult decât are directorul general. Încă există anumite impedimente în a rezolva şi problema asta, dar s-a discutat ca toţi factorii implicaţi să lucreze serios, pentru că nu e în regulă", a spus Dragnea.

În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizaţiile membrilor Consiliilor de Administraţie din companiile de stat şi regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăţi.

În acelaşi timp, salariile directorilor generali de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Ulterior, Guvernul a decis că această plafonare va fi menţinută şi în anii următori, respectiv 2010 şi 2011.

La finalul anului trecut, Executivul a decis să prelungească şi pentru acest an perioada de plafonare a indemnizaţiilor acordate directorilor generali din companiile de stat la nivelul remuneraţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei. Decizia nu a vizat însă şi remuneraţia angajaţilor aflaţi în organigramă sub directorii generali, astfel că s-a ajuns la cazuri în care salariile acestora sunt mai mari decât cele plafonate ale directorilor generali.

În vară, premierul Ponta a anunţat că salariile directorilor din companiile de stat vor fi limitate la nivelul veniturilor directorului general sau al managerului, deoarece există cazuri în care remuneraţia acestor angajaţi este mai mare decât cea a directorilor generali.

El a asigurat că salariile vor fi limitate inclusiv în cazul persoanelor care ocupă posturi de consilier în companiile de stat.

Proiectul de lege care reglementează salarizarea în companiile de stat a fost discutat atunci de Guvern în primă lectură, premierul cerând miniştrilor să îşi prezinte punctul de vedere până săptămâna viitoare. Documentul nu a mai fost aprobat ulterior.

Tot în vară, premierul Ponta a anunţat că Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar.

Şeful Guvernului a criticat în acest context faptul că tatăl preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, încasează din postul de consilier la Conpet un salariu lunar de 320 milioane lei vechi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Indemnizaţii plafonate la şefi de companii, creşteri de salarii la angajaţi depind de profit.
 Vizualizări articol: 754 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Indemnizaţii plafonate la şefi de companii, creşteri de salarii la angajaţi depind de profit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei