Continuarea campaniei electorale în ziua alegerilor, buletine de vot introduse în urne de persoane neautorizate şi posibilitatea votului multiplu la unele secţii se numără printre sutele de sesizări primite de Asociaţia Pro Democraţia, duminică, până la ora 16.00.
Asociaţia Pro Democraţia (APD) a primit duminică, până la ora 16.00, pe pagina www.alegericorecte.ro şi prin serviciul gratuit TelVerde 0800 070 100, peste 500 de sesizări şi întrebări privind procesul electoral, se arată într-un comunicat al organizaţiei
Potrivit sursei citate, un observator de la secţia 569 (Liceul "Alexandru Ioan Cuza") din Bucureşti a sesizat Poliţia cu privire la un incident în care un membru al biroului electoral al secţiei de votare a înmânat unei persoane neautorizate mai multe buletine de vot cu care acesta a ieşit din secţia de votare. Poliţia se află la faţa locului, dar până la ora emiterii comunicatului, incidentul nu a fost soluţionat şi există riscul ca respectivele buletine de vot să fie folosite pentru fraudarea scrutinului.
Tot în Bucureşti, la secţia de votare 1083, din sectorul 6, un membru PP-DD staţiona în secţia de votare fără să aibă acest drept, motivând că soţia lui este membră a biroului electoral al secţiei
de votare, se arăta în altă sesizare. Întrucât nu s-au luat măsuri la nivelul acestei secţii, a fost sesizat Biroul Electoral Municipal, însă nu a fost furnizat niciun răspuns oficial la solicitarea APD.
Persoane neautorizate se implică în procesul electoral şi în judeţul Braşov, unde mai mulţi observatori ai Asociaţiei Tineretul Român pentru Naţiunile Unite s-au plasat lângă urne, cu justificarea că ajută alegatorii, au împachetat buletinele de vot şi le-au introdus în urne. Din cauza acestor abuzuri, observatorii organizaţiei au fost avertizaţi cu retragerea acreditărilor de către autorităţile electorale judeţene.
Tot la Braşov, potrivit observatorilor APD din teritoriu, peste 30 de persoane au votat pe listele suplimentare la o secţie de votare învecinată celei la care erau de fapt înregistraţi pe listele electorale permanente.
Potrivit unor sesizări, în Mehedinţi, sunt trei secţii de vot în care se permite accesul a două sau trei persoane în cabina de vot. S-a semnalat această situaţie şi către preşedintii de secţii, însă nu s-au luat măsuri. Tot în Mehedinţi, s-au admis cereri pentru urna mobilă fără acte doveditoare şi s-a acceptat însoţirea alegătorilor care nu ştiau carte în cabina de vot.
Reprezentantul PRM de la secţia nr. 210 din Făgăraş a dat de două ori mai multe buletine de vot şi a fost avertizat de preşedintele secţiei că va fi dat afară.
La Bucureşti, mai multe adrese ale unor blocuri de pe Bulevardul Unirii sunt înscrise atât în listele electorale pentru două colegii.
La o secţie din Prahova, sunt înregistrate cinci persoane de la Mănăstirea Ceptura, deşi acolo locuieşte de mai mulţ ani un singur călugăr.
"La secţia de votare 86 din Municipiul Bacău, am mers la ora 13.00 să votez şi am constatat că tatăl meu……… a votat, în timp ce el este în afara ţării. Am anunţat comisia şi mi s-a răspus că domnul de mai jos a greşit şi a semnat de două ori. Am înţeles acest lucru, dar am întrebat dacă s-a specificat în vreun proces verbal acest lucru şi nu mi s-a dat nici un răspuns", sesizează o alegătoare.
În mai multe localităţi din ţară, au fost observate probleme legate de sigiliarea improprie a urnelor şi de calitatea îndoielnică a materialelor electorale - buletinele de vot nu au formatul standard, hârtia este subţire şi se imprimă ştampila pe mai multe file.
La Băneşti, în judeţul Prahova, primarul transporta alegătorii la vot cu o maşină înregistrată în Spania, în timp ce la o şcoală din Capitală erau împărţite celor care au votat pungi aduse cu un autoturism.
Campania electorală a continuat ilegal după data de 8 septembrie, ora 7.00, mai semnalează APD.
Astfel, asociaţia a fost informată că oamenii primesc SMS-uri prin care sunt îndemnaţi să voteze cu candidaţi PPDD, ARD sau USL sau apeluri de la persoane care se recomandă ca fiind din partea unor candidaţi şi îi întreabă pe oameni dacă au mers sau au de gând să meargă la vot.
Potrivit unor sesizări primite de APD, la intrarea într-o secţie de votare din Cârja, judeţul Vaslui, o persoană din partea PPDD le transmitea cetăţenilor că vor avea beneficii dacă votează acest partid, în timp ce pe postul local din Cavnic, Maramureş, s-au transmis duminică "mesaje electorale USL (primarul, alţi membri de partid)".
În majoritatea cazurilor autorităţile publice locale, primarii, consilierii locali şi judeţeni sunt implicaţi în această campanie electorală ilegală, mai spune APD.