Manualele nu aduc voturi şi nimeni nu îşi asumă să facă o reformă adevărată în educaţie, iar aproximativ 90% copiii din România au ajuns să înveţe după manuale vechi, dintre care jumătate sunt şi uzate moral, a declarat agenţiei MEDIAFAX Mario De Mezzo, preşedintele Uniunii Editorilor din România.
"România este pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de carte. În orice statistică. Avem o valoare a cifrei de vânzări pe total carte, cu cărţile care apar cu ziare şi cu manuale, de circa 100 de milioane de euro. În Ungaria, piaţa de carte e de peste 300 de milioane de euro, în Polonia piaţa este de un miliard de euro, iar Germania are o piaţă de zece miliarde de euro. Manualele înseamnă cam patru milioane de euro pe an la noi, respectiv 4%, în timp ce în orice ţară civilizată, vânzările de manuale reprezintă 30% din totalul pieţei de carte", a spus De Mezzo.
El crede că piaţa manualelor este dezastruoasă şi spune că în 23 de ani de la Revoluţie nici un ministru al Educaţiei nu s-a preocupat de manuale. Astfel, în nici un an nu se asigură necesarul pentru toţi elevii.
"Cel mai nou manual din România este editat în 2006. Deci de atunci nu mai există manuale noi. Cel mai vechi e din 1996. Noi avem copii născuţi în 1998 şi care învaţă după manuale din 1996, când nu aveam internet sau telefon mobil. Informaţiile sunt depăşite şi nu mai ţin ritmul cu dinamica vremii. Un copil care are 7-8 ani şi de 2-3 ani creşte cu jocuri interactive pe iPad, care îl stimulează, se duce la şcoală şi găseşte acelaşi abecedar de acum 20 de ani, după care am învăţat şi eu şi care e total depăşit", a afirmat De Mezzo.
El spune că lipsa manualelor de pe piaţă nu este vina editorilor, care "şi mâine" ar investi în publicarea acestora.
"Dar eu, ca editor, nu am voie. Ca să investesc într-un manual, Ministerul Educaţiei trebuie să facă licitaţie de manuale pe diferite clase. Or ministerul nu face aceste licitaţii şi eu nu am voie, prin lege, să schimb un cuvânt faţă de manualul care mi-a fost aprobat în '96. Noi ne rugăm de minister de patru ani să facă aceste licitaţii, dar nu se întâmplă. Niciun ministru nu s-a preocupat de manuale", a afirmat preşedintele Uniunii Editorilor.
De Mezzo a explicat că ministerul Educaţiei retipăreşte în fiecare an un număr de manuale, dar din totalul necesar statul are bani doar pentru 10%.
"Deci doar 10% dintre copii au manuale noi, restul de 90% sunt vechi. Ei le primesc de la şcoală, rămase de la colegii mai mari, sau le iau din alte părţi. Durata de viaţă a unui manual este de trei ani, după care ar trebui aruncat la gunoi. Cel puţin jumătate dintre manuale sunt uzate moral. Ministerul ştie lucrurile astea, dar nu vrea să facă nimic, pentru că nimeni nu are curaj să-şi asume o reformă adevărată în educaţie şi pentru că manualele nu aduc voturi. Cornul şi laptele aduce voturi, dar manualul nu. Părinţii nu se uită să vadă câţi ani are manualul. Nici 10% dintre părinţi nu se uită în manualele copiilor să vadă cât de vechi sunt. Pe când programul cornul şi laptele rupe, mai ales în mediul rural", a mai spus el.
Ca să ajungă la un nivel normal, potrivit editorilor, manualele ar trebui să ajungă la cel puţin 30% din cifra de carte din ţara respectivă. În cazul României ar trebui să crească de la patru milioane de euro la 30 de milioane de euro.
"În România pentru un manual de 180 de pagini, ministerul plăteşte 50 de cenţi. În Ungaria un manual costă şase euro. La noi doi lei plăteşti, de doi lei primeşti", a mai spus Mario De Mezzo.