Postul Crăciunului este ţinut de un român din zece, majoritatea celor care aleg să postească fiind trecuţi de 50 de ani, iar obiceiul este adoptat în foarte mică măsură de tineri, considerentele variind de la acelea de natură religioasă până la cele privind starea de sănătate.
Un studiu referitor la obiceiul de a posti al românilor arată că 37% dintre cei cu vârsta peste 14 ani obişnuiesc să ţină post cu ocazia Crăciunului, iar 9% ţin toate cele 40 de zile de post. De asemenea, majoritatea celor care postesc de Crăciun respectă acest obicei şi cu ocazia Paştelui (97%).
Dintre românii care au obiceiul să postească în perioada premergătoare Crăciunului, majoritatea sunt femei (45%). În ceea ce priveşte distribuţia pe zone, cele mai multe persoane care ţin post sunt din mediul rural (43%), faţă de 32% din mediul urban, Moldova fiind regiunea geografică unde au fost înregistraţi cei mai mulţi români care postesc (50%).
Cu ocazia Crăciunului, cei mai mulţi ţin post miercurea şi vinerea (20%) sau în ultima săptămână înainte de Crăciun (14%) şi 9% ţin tot postul, se mai arată în studiul realizat de Mercury Research.
Aproximativ de trei ori mai multe femei decât bărbaţi reuşesc să ţină tot postul (14% faţă de 4%).
În ceea ce priveşte motivele pentru care românii postesc, realizatorii studiului au constatat că acestea variază între credinţă şi nevoie de detoxifiere. Astfel, potrivit studiului, pe primul loc pentru cei care ţin postul Crăciunului se află credinţa (71%), urmată de sănătate (28%). 7% ţin post pentru detoxifierea organismului, această nevoie fiind prezentă în special în categoria de vârstă 40-50 ani, unde 15% au această motivaţie.
De asemenea, postul are ca scop iertarea păcatelor pentru 15% dintre participanţii la studiu, însă, din acest punct de vedere, tinerii sunt cel mai puţin îngrijoraţi de acest aspect (doar 1% dintre aceştia au această motivaţie). Familia are un rol important în formarea deprinderii de a posti în rândul tinerilor - 20% dintre persoanele până în 20 de ani ţin mai degrabă post pentru că se obişnuieşte în familie, în timp ce persoanele mai mature au ca motivaţie principală credinţa şi normele religioase.
Românii ţin post cu mezeluri, lapte şi caşcaval de post. Pentru a înlocui produsele din carne, lactatele, ouăle sau dulciurile, în timpul postului se consumă mai des decât în mod obişnuit pate de post (46% dintre cei care postesc), dulciuri de post (34%), soia sau produse din soia (34%), mezeluri de post (20%) sau caşcaval de post (20%), se mai arată în studiul realizat de Mercury Research.