Confederaţia "Cartel Alfa" şi Federaţia Sindicatelor din Comerţ cer ca 1 decembrie să fie zi liberă pentru toţi angajaţii, inclusiv pentru cei care lucrează în comerţ, iar acest drept să fie din 2013 expres prevăzut în lege, ca o obligaţie, nu ca o opţiune pentru angajator.
Sindicaliştii spun că Ziua Naţională a fost mereu o zi lucrătoare obişnuită pentru angajaţii din comerţ, beneficiul constând în sporuri salariale simbolice.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" şi Federaţia Sindicatelor din Comerţ solicită ca Ziua Naţională a României să fie respectată de toate companiile multinaţionale şi naţionale din România şi implicit să fie respectat dreptul lucrătorilor de avea zi liberă.
Totodată, sindicaliştii cer ca acest drept să nu fie o opţiune, ci o obligaţie pentru angajator, cu atât mai mult cu cât în comerţ sunt respectate doar trei zile libere pe an din cele 12 zile libere legale acordate în România.
"Până în anul 2010, companiile multinaţionale din sectorul comerţ au avut o atitudine care a rămas în limite decente faţă de sărbătorile legale şi faţă de angajaţi, magazinele rămânând închise trei zile pe an, respectiv 1 ianuarie, prima zi de Paşte şi prima zi de Crăciun. Dar niciuna dintre aceste companii nu a respectat Ziua Naţională a României, ceea ce încalcă prevederile art.139 din Codul muncii, privind sărbătorile legale. Pretextul angajatorilor din comerţ a fost acela că, în domeniu, concurenţa este acerbă, deşi această chestiune a concurenţei dispare de la sine dacă toate companiile din comerţ ar accepta să respecte ziua legală liberă de 1 Decembrie", se arată într-un comunicat de presă al Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa" şi Federaţiei Sindicatelor din Comerţ remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit Codului Muncii, zilele libere legale sunt 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, 15 august - de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun. La acestea se adaugă şi 30 noiembrie, Sărbătoarea Sfântului Andrei, declarată din iunie ca zi liberă legală.
Angajatorul poate decide dacă salariaţii au liber în aceste zile sau dacă acordă timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile de la acestea. De asemenea, angajatorii pot decide ca salariaţii să lucreze în aceste zile libere şi să le acorde în schimb un spor la salariul de bază, care nu poate fi mai mic de sută la sută din acesta, corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform prevederilor Codului Muncii.