Vaccinarea antigripală gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, pentru care Ministerul Sănătăţii a achiziţionat din import un milion de doze, începe în această săptămână, până acum fiind confirmat un caz de gripă, la un adolescent de 15 ani, din judeţul Argeş.
Ministrul Sănătăţii a anunţat luni, într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX, că în această săptămână începe, la nivel naţional, campania de vaccinare antigripală gratuită.
Pentru imunizarea persoanelor care prezintă risc ridicat de îmbolnăvire, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat un milion doze de vaccin, distribuirea acestora urmând să fie începută în zilele următoare.
"Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în două etape. În prima etapă am pus la dispoziţia direcţiilor de sănătate publică un număr de 500.000 de doze pe care acestea le livrează cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare pentru începerea imunizărilor. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite până la sfârşitul acestei luni pentru continuarea vaccinării", a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, citat în comunicatul MS.
Până în prezent, la nivel naţional a fost confirmat un singur caz de gripă. Este vorba despre un băiat de 15 ani din Argeş, confirmat cu gripă în urmă cu două săptămâni, dar care a avut o formă uşoară de boală şi nu a necesitat internare, potrivit specialiştilor MS.
Ministerul Sănătăţii a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget similar cu cel de anul trecut, respectiv 11 milioane de lei, au declarat specialiştii de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Vaccinul antigripal din sezonul 2012-2013 a fost achiziţionat de la compania Sanofi Pasteur, prin Unifarm, după ce linia naţională de producţie de la Institutul Cantacuzino a fost oprită.
Cine are prioritate şi unde se fac vaccinările
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.
Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor şi să respecte regulile de igienă, pentru evitarea îmbolnăvirilor.
În perioada 5-11 noiembrie au fost înregistrate 77.275 de cazuri de infecţii respiratorii, cu 1,6 la sută mai multe faţă de săptămâna precedentă, potrivit datelor raportate de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile.
Specialiştii susţin că în România activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică şi fără tendinţă de creştere semnificativă.