miercuri, 14 nov 2012 - Anul XVII, nr. 267 (5172)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu:Antonescu a contribuit esenţial în punerea sub semnul întrebării a statului de drept

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că fostul preşedinte interimar Crin Antonescu nu a citit raportul CE despre justiţia din România şi a avut o contribuţie esenţială la punerea sub semnul întrebării a statului de drept.

"Din păcate, fostul preşedinte interimar al României nu a citit nici măcar raportul Comisiei Europene cu privire la România din această vară. Ar fi trebuit să fie mult mai atent şi dânsul trebuie să ştie că a avut o contribuţie esenţială la punerea sub semnul întrebării a statului de drept", a afirmat şeful statului.

Băsescu şi-a justificat declaraţia de ieri prin faptul că s-ar fi "creat o confuzie" pe care a observat-o în reacţiile unor politicieni care l-au acuzat de defăimarea statului "vorbind despre punerea sub semnul întrebării a statului de drept".

El a citat din ultimul din raportul Comisiei Europene din 18 iulie, unde pe prima pagină se precizează că "prezentul raport este adoptat într-un moment în care se pun întrebări importante legate de respectarea statului de drept şi de independenţa sistemului judiciar din România".

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a citat şi din recomandările cuprinse în raportul CE: "«Cel mai important dintre paşii următori va fi acela ca Guvernul şi instituţiile esenţiale din România» – se referă aici şi la Camera Deputaţilor şi la Senat – «să-şi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi ale independenţei sistemului judiciar. Acest lucru impune adoptarea unor măsuri urgente de către Guvern şi Parlament (...) Invitarea tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa sistemului judiciar, asumarea angajamentului de a impune sancţiuni disciplinare tuturor membrilor de Guvern sau de partid care subminează credibilitatea judecătorilor sau exercită presiuni asupra instituţiilor judiciare»".

 

Băsescu a ţinut să clarifice şi momentul declaraţiilor de luni, de la Palatul Cotroceni.

"Declaraţia mea de ieri a fost un semn de maximă alertă, sunt îngrijorat. Sunt îngrijorat de raportul din luna decembrie pentru că atâta timp cât ţi se subliniază în precedentul raport nevoia de a respecta statul de drept, iar după acest raport tu votezi în Senat împotriva unei hotărâri definitive a ICCJ, refuzi ridicarea imunităţii pentru doi foşti miniştri în Camera Deputaţilor, menţii în funcţii miniştri declaraţi incompatibili – e adevărat, de ANI, nu de justiţie încă – exact pe ministere cum este cel al Transporturilor sau cel al Dezvoltării regionale, unde programele de finanţare sunt suspendate printre altele şi pentru suspiciunea de conflicte de interese", a mai susţinut preşedintele.

Liderul PNL Crin Antonescu a susţinut, ieri, că declaraţiile de luni ale "preşedintelui legal", Traian Băsescu, sunt "iresponsabile", de "maximă gravitate" şi dăunătoare României, care intră în registrul obişnuit al preşedintelui "aşa-zis jucător", "participant activ la campaniile electorale".

Antonescu a susţinut, într-o conferinţă de presă, că Traian Băsescu "deţine legal, dar nu legitim" funcţia supremă în stat şi a arătat că responsabilitatea sa trebuie să fie maximă, chiar şi în aceste circumstanţe.

Liderul liberal a subliniat că afirmaţiile care se pot face în timpul campaniei trebuie să implice o responsabilitate cu atât mai mare cu cât cel care le face are o funcţie oficială.

Întrebat dacă ieşirea lui Traian Băsescu de luni poate constitui o filă dintr-un eventual dosar de suspendare, Antonescu a precizat: "Nu dorim să facem lucrurile în aşa fel încât poate-poate ajungem la o suspendare. Nu dorim o criză politică, dar nimeni nu va permite să facem alegeri degeaba ca să iasă Băsescu să spună «Eu cu Lăzăroiu am decis aşa». Asta nu va permite nimeni de dragul de a nu avea o criză, pentru că atunci vom avea criza perfectă".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu:Antonescu a contribuit esenţial în punerea sub semnul întrebării a statului de drept.
 Vizualizări articol: 525 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Băsescu:Antonescu a contribuit esenţial în punerea sub semnul întrebării a statului de drept5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei