Ziua Informării Preventive, organizată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) în fiecare zi de marţi - 13, având ca logo o pisică neagră şi sloganul "Ghinionul îl previi, dacă ştii să intervii", va fi marcată marţi prin diferite activităţi, la unităţile IGSU şi online.
IGSU a stabilit, în 2011, ca de fiecare dată când ziua de 13 este marţi să se organizeze Ziua Informării Preventive, inspirându-se din tradiţia şi experienţa altor state europene care organizează numeroase evenimente cu caracter informativ-preventiv, informează un comunicat.
Logo-ul acestei zile este o pisică neagră, simbolul ghinionului pentru majoritatea oamenilor, iar sloganul ales este "Ghinionul îl previi, dacă ştii să intervii", în ideea informării oamenilor asupra măsurilor pe care le pot lua pentru a preveni incidente nedorite, puse adesea pe seama ghinionului.
Pentru marţi, 13 noiembrie, IGSU a lansat pe Facebook un concurs de fotografie şi desen, având ca temă pisica neagră.
De asemenea, prin inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi cel al municipiului Bucureşti, IGSU organizează o serie de activităţi cu caracter public, menite să marcheze această zi ,"a ghinionului".
Astfel, va fi organizată la nivel naţional Ziua Porţilor Deschise, prilej cu care cetăţenii vor avea posibilitatea să viziteze subunităţile de pompieri, să vizioneze tehnica de intervenţie, să participe la exerciţii demonstrative şi să cunoască modul de comportare în cazul producerii unor evenimente nedorite.
Totodată, vor fi amenajate puncte de informare preventivă, vor fi distribuite pliante şi afişe cu reguli şi măsuri ce trebuie respectate în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, dar şi pentru prevenirea acestora.
În anul 2011, structurile operative din subordinea IGSU au înregistrat peste 225.000 de intervenţii pentru salvarea vieţii oamenilor şi protejarea bunurilor acestora.
Anual în România sunt înregistrate peste 6.000 incendii la locuinţe, cu aproximativ 700 de victime, dar şi pagube imense. Cele mai întâlnite cauze de incendiu la locuinţe ce pot fi prevenite, sunt următoarele: 31 la sută - coşul de fum defect sau necurăţat, 20 la sută - instalaţii electrice defecte ori improvizate, 13 la sută - mijloacele de încălzire, 13 la sută - fumatul şi focul deschis.