Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Piteşti, că este "pe deplin solidar" cu cei patru demnitari acuzaţi de incompatibilitate, precizând că "până la proba contrarie" aceştia nu ar trebui să demisioneze şi că "nu face ANI alegeri în România, fac cetăţenii României".
"Cei patru miniştri am văzut eu au declarat, şi-au spus punctul de vedere. (...) Nu am eu ce să adaug la lucrurile pe care dânşii le-au exprimat foarte clar. Sunt pe deplin solidar cu toţi. Este cât se poate de evident, nu e vorba aici că bănuim, este evident, da, că la prima oră, în prima zi de campanie electorală, această ANI, mai precis conducerea ei, care s-a dovedit în atâtea rânduri o unealtă politică a regimului Traian Băsescu, îşi face de cap şi îşi face menirea în continuare. Pentru că aşa cum au dat cel puţin explicaţiile cei patru miniştri asistăm la unul dintre cele mai spectaculoase cazuri de abuz din partea ANI. Până la urmă avem parchet, avem instanţe şi mai mult de atât eu nu mai am de adăugat", a spus Crin Antonescu.
Întrebat de jurnalişti dacă cei patru miniştri ar trebui să-şi dea demisia de onoare având în vedere că în anul 2011 fostul ministru al Muncii Ioan Botiş a făcut acest gest, Crin Antonescu a răspuns: "Nu e un caz deloc, dar deloc similar ca al domnului Botiş. Şi eu vă reamintesc că cel puţin dacă vorbim de PNL au mai avut în vremea Guvernului Tăriceanu vreo trei miniştri care au demisionat pe acuzaţii întru totul nefondate. Nu, nu trebuie să demisioneze pentru că sunt până la proba contrarie nevinovaţi şi nu face ANI alegeri în România, fac cetăţenii României".
Ministrul Turismului, Eduard Raul Hellvig, a fost găsit incompatibil de către inspectorii de integritate, întrucât pe lângă funcţia ministerială a fost şi director la o firmă, angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.
În acelaşi timp, Agenţia Naţională de Integritate l-a reclamat la Parchetul instanţei supreme pe Liviu Pop, întrucât în calitate de ministru interimar al Educaţiei ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, unde a fost secretar general anterior preluării portofoliului ministerial.
De asemenea, secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, care a constatat faptul că pe lângă funcţia din cadrul Executivului a fost şi administrator la o societate, ceea ce contravine Legii privind demnităţile publice.
Şi pentru ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, se consideră că nu poate justifica peste 45.000 de euro din avere, bani obţinuţi în ultimele cinci luni, astfel că Agenţia Naţională de Intergritate a sesizat Oficiul pentru Spălarea Banilor, dar şi Comisia de cercetare a averilor a Curţii de Apel Oradea.