Aproape 100 de copii s-au născut prin programul Ministerului Sănătăţii (MS) de fertilizare in vitro demarat în iulie 2011, iar alte peste 150 de femei sunt însărcinate în trimestrul II sau III, acestora adăugându-li-se sarcinile recente, de trimestru I, necentralizate, potrivit dr. Nicolae Suciu.
"În România, se estimează că un cuplu de vârstă reproductivă din şase se confruntă cu probleme de fertilitate, întâmpinând dificultăţi în realizarea dorinţei de a-şi întregi familia prin aducerea pe lume a unui copil. Toate aceste cupluri au o nevoie reală de acces la tratamente medicale specifice, cu atât mai mult cu cât impactul acestei afecţiuni medicale asupra pacienţilor nu este doar de natură fizică, ci şi psihică, socială şi economică", a mai spus, luni, dr. Nicolae Suciu, membru în comisia Subprogramului Naţional de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer.
Până în iulie 2011, când Subprogramul de Fertilizare in Vitro şi Embriontransfer, dezvoltat şi finanţat de către Ministerul Sănătăţii, a devenit realitate, pentru multe din aceste cupluri, accesul la tehnicile de reproducere umană asistată medical reprezenta doar un deziderat îndepărtat şi intangibil, din cauza costurilor semnificative ale acestor proceduri, potrivit medicului.
Situaţia financiară a majorităţii tinerelor cupluri care sunt nevoite să apeleze la fertilizare in vitro este, de cele mai multe ori, agravată de sumele semnificative consumate anterior din bugetul familial, în procesul complex al diagnosticării infertilităţii şi pentru o serie de tratamente preliminare recomandate.
"De la implementarea Subprogramului până în prezent, o parte dintre aceste cupluri au putut trăi bucuria nesperată de a-şi ţine în braţe copilul îndelung aşteptat, în urma procedurilor care au fost parţial finanţate în cadrul Subprogramului. Astfel, conform ultimelor date furnizate recent de către clinici, se estimează că, până în prezent, s-au născut aproape 100 de copii şi că alte peste 150 de femei sunt însărcinate în trimestrul II şi III. Acestora li se adaugă sarcinile recente, de trimestru I, care încă nu sunt centralizate, precum şi cuplurile care au dosare aprobate, dar încă nu au efectuat procedurile", a mai spus Suciu.
În prezent, sunt 1.133 de dosare de fertilizare aprobate, potrivit lui Suciu.
Alţi 150 de bebeluşi urmează să vină pe lume anul viitor, iar între ei sunt şi gemeni.
Într-un an, mai precis în perioada iulie 2011 - august 2012, au fost înregistrate 1.499 de aplicaţii pentru fertilizare in vitro. În acest interval, 1.147 cupluri au fost declarate eligibile, iar 276 au fost respinse, potrivit datelor oficiale.
Pentru a fi acceptate în programul naţional, cuplurile trebuie să se încadreze în criteriile MS. Aproximativ 10-15% din populaţie se confruntă, în perioada de reproducere, cu probleme de infertilitate, a mai spus dr. Suciu.
"Dar dacă 20% din populaţie are probleme de infertilitate, asta nu înseamnă ca toţi aceştia să solicite fertilizare in vitro, ci trebuie o ierarhizare", a mai spus medicul.
La rândul său, medicul Mircea Onofriescu a spus că, dacă un kilometru de autostradă costă între 20 şi 25 de milioane de euro, un milion de euro pentru susţinerea acestor familii este "extraordinar de important". "Numai că, la noi, statul decontează o singură procedură, faţă de trei în Bulgaria sau şase în Croaţia. Destul de puţin, de vreme ce două cupluri din zece, care ajung la medic cu probleme de infertilitate, au nevoie de procedură", a mai spus Onofriescu.
Marilene Băluţă, embriolog la Maternitatea Giuleşti, a declarat că şansele de reuşită la un ciclu de stimulare sunt în jur de 30-40%.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recunoaşte infertilitatea drept boală cu implicaţii psihologice, economice şi sociale.
"Poate avea efecte grave, cum ar fi depresia", a subliniat dr. Nicolae Suciu.
Potrivit OMS, rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cuplurile de vârsta reproductivă. Practic, un cuplu de vârstă reproductivă din şase se confruntă cu probleme de fertilitate.
Sondajele arată că, în clasamentul celor mai intense traume din viaţa adulţilor, imposibilitatea de a avea copii este situată în primele trei locuri, alături de moartea părinţilor şi divorţ.
Impactul emoţional al infertilităţii asupra persoanelor afectate este comparabil ca intensitate cu cel al cancerului, mai spun specialiştii.