Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în şedinţa de ieri, demararea unor programe pentru ajutorarea bolnavilor şi colecte de bani şi alimente pentru familiile nevoiaşe în preajma Crăciunului, dar şi reevaluarea învăţământului teologic, pentru îmbunătăţire, informează Patriarhia Română
Şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe (BOR) a avut loc la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În deschiderea şedinţei, PF Daniel a spus că prioritatea BOR în această perioadă este ajutorarea bolnavilor şi a celor nevoiaşi.
"Lucrarea noastră principală în această perioadă este să ajutăm mai mult pe cei bolnavi şi mai ales pe bolnavii care sunt foarte săraci şi singuri. Este multă suferinţă în popor. Aceste zile de hram la Bucureşti ne-au arătat pe de o parte că evlavia poporului nostru este foarte mare, dar şi suferinţa lui este foarte mare. Sunt foarte mulţi oameni bolnavi, sunt foarte mulţi oameni suferinzi", a spus Patriarhul.
PF Daniel a mai arătat că, pentru ajutorarea bolnavilor, este esenţial să fie sensibilizate parohiile şi mănăstirile.
Apoi, Patriarhul a făcut apel ca, în perioada Postului Crăciunului, să se realizeze colecte de bani, de haine şi de alimente pentru cei care sunt bolnavi şi, mai ales, pentru bolnavii bătrâni care nu se pot mişca şi care trebuie să simtă ajutorul din partea Bisericii.
Un alt subiect abordat a fost cel ce vizează îmbunătăţirea învăţământului teologic.
"Trebuie să pregătim mai bine studenţii, mai ales din punct de vedere spiritual, duhovnicesc, deoarece se văd tendinţele de secularizare foarte mari de scădere a vieţii duhovniceşti în unele şcoli şi trebuie să ascultăm şi ceea ce spun decanii Facultăţilor de Teologie care s-au întrunit la Mănăstirea Tismana în toamna aceasta şi au făcut propuneri pentru înnoirea învăţământului teologic universitar. Pe de altă parte, exigenţele academice europene sunt altele decât cele de până la intrarea noastră în Uniunea Europeană. Se pune mult accent nu doar pe citirea cursului, ci şi pe cercetare, pe studiu, aprofundare şi de publicare de cărţi şi studii şi, mai ales, publicarea lor în reviste de circulaţie internaţională. Avem o responsabilitate deosebită pentru a ne implica mai mult în organizarea învăţământului teologic, calitatea lui duhovnicească şi calitatea intelectuală", a subliniat PF Daniel.