Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, le-a recomandat producătorilor de lapte din România ca pe viitor să pună o valoare mai mare pe calitatea şi specificitatea produselor, astfel încât acestea să poată fi mai bine valorificate pe piaţa produselor tradiţionale.
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, vineri, la o întâlnire cu agricultorii organizată la Consiliul Judeţean Cluj, că dacă producătorii vor vinde doar lapte standard, consumatorii nu vor putea face diferenţa între laptele produs în România şi cel adus din străinătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Recomand producătorilor de lapte să pună pe viitor, în următorii doi - trei ani, mai multă valoare pe calitatea şi specificitatea produselor pentru că una este când intri în concurenţă cu un produs standard, care vine de oriunde din Europa sau din lume, şi alta este când pui în faţa consumatorilor un produs certificat ca fiind specific zonei. Dacă vindeţi doar lapte standard, consumatorii nu vor putea face diferenţa între ce lapte produceţi aici şi cel adus din altă parte şi aceeaşi marcă din România va putea vinde şi lapte din ţară, dar şi lapte din străinătate. Dar dacă spui unui produs că este brânză de Năsal, acesta are nu numai o reţetă proprie, dar şi laptele colectat este dintr-o anumită zonă definită, iar în calitatea brânzei respective are un rol şi locul unde au păscut animalele. Există un potenţial important pentru agricultura din România şi din Transilvania de a pune mai bine în valoare pe piaţă aceste produse pe care multă le cunoaşte după tradiţie, dar care nu sunt valorificate pe piaţă", a spus Cioloş.
Potrivit acestuia, în anul 2009, când a fost înregistrată o criză a laptelui în UE, iar preţul la lapte plătit producătorilor a scăzut foarte mult şi nu mai acoperea costurile de producţie, cei care au rezistat cel mai bine la acest şoc "au fost cei care vând produse procesate specific, tradiţionale, înregistrate şi protejate, pentru că nu aveau altă concurenţă decât ei înşişi".
"Cel mai mult au fost afectaţi, în schimb, producătorii care se limitează doar la produse standard, lapte proaspăt sau iaurt, unde pot fi în concurenţă cu oricare produs din Europa sau din lume", a afirmat Cioloş
La întâlnirea cu agricultorii a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, dar şi şefii serviciilor deconcentrate din domeniul agricol din judeţul Cluj.