Impozitele, amenzile şi taxele locale vor creşte cu 16,05% de la începutul anului viitor, reprezentând rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012, conform unui proiect de Hotărâre al Ministerul Finanţelor, fiind aşteptate venituri suplimentare anuale de 531 milioane lei în următorii trei ani.
"În concordanţă cu prevederile Codului fiscal, se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotărâre a Guvernului, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012", se arată nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre.
Ministerul estimează că, prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creşte cu 531,62 milioane de lei în următorii trei ani.
În urma majorării, valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă va creşte de la 806 lei/mp la 935 lei/mp în cazul spaţiilor dotate cu instalaţii electrice şi de canalizare şi de la 478 lei/mp la 555 lei/mp în cazul clădirilor neracordate la astfel de utilităţi.
Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn, valoarea impozabilă va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, în cazul existenţei utilităţilor, şi de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fără utilităţi.
Majorarea se va aplica şi în cazul taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, pentru spectacole, pentru operaţiuni judiciare, pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate, pentru înmatricularea autovehiculelor, pentru eliberarea titlurilor de proprietate, precum şi în cazul limitelor minime şi maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice.
Pentru motorete, scutere, motociclete, autoturisme, autocare, autobuze, microbuze, tractoare şi vehicule grele, impozitele nu au fost indexate întrucât de la data adoptării lor au trecut mai puţin de trei ani, valorile rămânând astfel neschimbate.
Ultima actualizare, în anul 2010
Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.
Proiectul prevede că autorităţile administraţiei publice locale vor completa, modifica sau abroga hotărârile adoptate privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013 în termen de 45 de zile de la data publicării Hotărârii în Monitorul Oficial.
Totodată, de la 1 ianuarie 2013 se va abroga Hotărârea Guvernului din anul 2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010.
( 4 oct 2012, 16:19:26
ce-ati dat cu o mana, luati cu doua! si atunci cu ce sunteti mai buni decat guvernele basiste dinaintea voastra?
acest lucru, impreuna cu faptul ca refuzati sa puneti in executare popririle executorilor judecatoresti pe conturile statului spune totul!
de ce refuzati in continuare sa returnati drepturile salariale ale bugetarilor,daca instantele au decis ca acest lucru a fost ilegal?