Comisiile juridică şi de industrii ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, un raport favorabil ;a proiectul de lege al Guvernului privind modificarea Codului rutier, care prevede introducerea permisului de conducere pentru mopede.
"Concret, cei care vor putea să conducă pe drumuri publice mopede, acele vehicule care intră în categoria mopedelor, trebuie să fie posesorii unui permis de conducere special pentru conducătorii de mopede şi vor da un examen special construit şi destinat celor care vor conduce aceste modepe", a precizat vicepreşedintele Comisiei juridice Bogdan Ciucă.
El a explicat că, dacă cel care vrea să conducă mopedul, scuterul are deja un permis de conducere pentru alte categorii de vehicule, nu va mai trebui să obţină acest permis.
"Dacă aceştia nu deţin niciun permis de conducere pentru niciun tip de autovehicul pe drumurile publice, vor trebui să dea un examen special organizat cu reguli speciale destinate celor care doresc să conducă aceste mopede", a agăugat Ciucă.
Ciucă a arătat că această modificare este necesară având în vedere că, statistic, au fost foarte multe accidente, unele cu urmări foarte grave în care au fost implicaţi cei care conduceau mopede deoarece nu aveau cunoştinţe nici despre semne de circulaţie, nici despre reguli de prioritate.
Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect.
Proiectul a fost adoptat de Senat în 17 septembrie.
Proprietarii de mopede şi tricicluri cu motor care vor conduce aceste vehicule din ianuarie 2013 fără să deţină permis de conducere se vor alege cu dosar penal, declara, în 12 septembrie, şeful Direcţiei Rutiere, Lucian Diniţă, precizând că sunt înregistrate aproximativ 200.000 de mopede.
În luna aprilie, Guvernul a decis introducerea, începând din 2013, a permisului de conducere obligatoriu pentru mopede şi alte vehicule ai căror proprietari sunt scutiţi în prezent de această obligaţie, proiectul de lege fiind transmis Parlamentului spre adoptare.
Şeful Direcţiei Rutiere declara atunci că din ianuarie 2013 va fi introdus obligatoriu permis de conducere pentru mopede, tricicluri cu motor de până la 15 kilowaţi, precum şi pentru motociclete A1 şi A2.
Permisul de conducere va avea o valabilitate de cinci-zece ani, iar la fiecare reînnoire, şoferii vor fi obligaţi să facă un control medical.
Proiectul vizează, începând cu data de 19 ianuarie 2013, reglementarea vârstei minime pentru obţinerea permisului de conducere astfel: pentru categoriile A2, B, BE, C1 şi C1E, 18 ani împliniţi; pentru categoriile AM, A1 şi B1 - 16 ani; 20 de ani şi o experienţă de cel puţin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel puţin 24 de ani pentru motocicletele din categoria A.
În plus, pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu putere de peste 15kW, vârsta minimă pentru obţinerea permisului este de 21 ani, în timp ce, pentru categoriile D şi DE, este de 24 de ani.
În prezent, pentru obţinerea permisului de conducere se prevede vârsta minimă de 18 ani pentru toate categoriile şi subcategoriile de vehicule, cu excepţia subcategoriilor A1 şi B1, pentru care se poate obţine permisul de conducere după împlinirea vârstei de 16 ani, precum şi a conducătorilor de autovehicule care efectuează transport public de persoane, conduc autovehicule cu masa maximă mai mare de 7,5 tone ori care transportă substanţe periculoase, care trebuie să aibă vârsta minimă de 21 de ani împliniţi.