Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, Vasile Astărăstoae, susţine că Uniunea Europeană ar trebui să suporte o parte din cheltuielile statului român pentru şcolarizarea la facultăţile de medicină a studenţilor care după absolvire aleg să lucreze în UE.
Vasile Astărăstoae a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că Uniunea Europeană trebuie să compenseze o parte dintre cheltuielile educaţionale ale statului român pentru absolvenţii facultăţilor de medicină, care merg să lucreze în ţările europene.
Rectorul UMF Iaşi a afirmat că statele membre ale UE îşi acoperă în acest fel necesarul de medici, în timp ce statul român achită sume importante pentru şcolarizarea tinerilor care fac o facultate de medicină în România.
"Noi cerem şi compensaţii pentru că am muncit atâţia ani. Chiar dacă un ochi râde, pentru că absolvenţii noştri sunt apreciaţi, celălalt plânge, întrucât ei nu îşi găsesc locul în această societate", a afirmat Vasile Astărăstoae.
Potrivit rectorului UMF Iaşi, începând cu anul 2007, peste 13.000 de medici români au plecat să lucreze în străinătate, numai 1.605 plecări fiind înregistrate în acest an.
Astărăstoae a spus că pentru şcolarizarea celor 13.000 de medici, statul român a cheltuit peste 3,5 miliarde de euro.
Rectorul UMF Iaşi a precizat că va ridica această problemă la întâlnirea pe care o va avea marţi la Bucureşti cu comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, John Dalli.
Ieri după-amiază a avut loc deschiderea oficială a anului universitar 2012-2013 la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, la eveniment fiind aşteptaţi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Evenimentul se va desfăşura în aer liber, pe esplanada din faţa UMF Iaşi.
La UMF Iaşi studiază peste 10.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi, dintre care peste 2.000 sunt studenţi străini din 70 de ţări.