Unu din cinci copii cu vârsta sub un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică, în timp ce rezistenţa la antibiotice este în creştere, mai multe ONG-uri lansând, luni, o campanie prin care cer autorităţilor să înceapă un program naţional de imunizare.
Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 lansată luni este o campanie prin care mai multe ONG-uri militează pentru dreptul copiilor din România de a beneficia de un program de prevenţie a bolilor pneumococice.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi, bolile pneumococice reprezintă cauza de mortalitate numărul unu în lume din categoria bolilor care pot fi prevenite.
"În România, unu din cinci copii cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică, în timp ce rezistenţa pneumococului la antibiotic este în creştere. Astfel, unul din patru decese este produs de bolile respiratorii, pneumococul putând fi responsabil de mare parte din cazuri , în timp ce în lume, în fiecare an, pneumococul provoacă peste 14,5 milioane de episoade de boli pneumococice grave la copiii mai mici de cinci ani, dintre care aproximativ un milion mor în fiecare an", arată reprezentanţii ONG-urilor, într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit iniţiatorilor campaniei, părinţii sunt conştienţi de gravitatea bolilor pneumococice, 83 la sută declarând că au auzit sau ştiu detalii despre acestea, 60 la sută că sunt conştienţi că bolile pneumococice conduc la sechele grave sau deces, 70 la sută menţionând vaccinarea ca metodă de prevenire a bolii, iar 86 la sută considerând că vaccinarea este o responsabilitate a autorităţilor din domeniul medical şi a medicilor de familie.
Susţinătorii iniţiativei Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013) au semnat memorandumul "Spune DA dreptului copiilor români de a fi protejaţi împotriva bolilor pneumococice!", prin intermediul căruia cer autorităţile române să ia măsuri pentru realizarea unui plan naţional de imunizare împotriva bolilor pneumococice.
În documentul depus la Ministerul Sănătăţii semnatarii solicită prioritizarea corectă a prevenţiei în ansamblu, ca strategie de administrare eficientă a sistemului naţional de sănătate publică, prin creşterea alocării bugetare de la 1,7 la sută la cel puţin 15 la sută, asigurarea condiţiilor pentru egalitate de şanse şi acces la programe naţionale de imunizare pentru prevenirea tuturor bolilor care pun în pericol viaţa copiilor români, respectarea dreptului copiilor de a fi protejaţi împotriva bolilor pneumococice prin programul naţional de vaccinare, implicarea autorităţilor române în realizarea unui plan naţional de imunizare, considerarea acestor boli drept o problemă de sănătate publică şi tratarea lor ca atare.
Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 este o iniţiativă a organizaţiei Preţuieşte Viaţa, susţinută de World Vision România, Societatea Română de Pneumologie Pediatrică, Fundaţia Spitalul de Copii Braşov, Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, Societatea Naţională a Medicilor de Familie, Colegiul Medicilor şi Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria.