Şeful Direcţiei Rutiere, Lucian Diniţă, a declarat, ieri, că şcolile de şoferi nu au dotările necesare ca să-i poată pregăti pe elevii care vor să obţină permisul pentru conducerea mopedului, care devine obligatoriu începând din 19 ianuarie 2013.
Potrivit unei directive europene, începând din 19 ianuarie 2013, mopedele şi triciclurile cu motor nu vor mai putea fi conduse decât de persoanele care deţin permis de conducere obţinut în urma unui examen teoretic şi practic.
Comisarul şef Lucian Diniţă a spus că, din punctul lui de vedere, cele mai multe şcoli de şoferi nu sunt pregătite să primească elevi din această categorie, în condiţiile în care nu ar avea mopedele necesare pentru cursuri şi pentru examen.
Potrivit şefului Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, în acest moment sunt înregistrate în circulaţie aproximativ 200.000 de mopede.
Mircea Grigore, proprietarul unei şcoli de şoferi din Bucureşti, a declarat pentru MEDIAFAX că nu va fi nici o problemă cu şcolarizarea celor care vor să obţină la un permis din categoria "AM", deoarece legea intră în vigoare într-o lună de iarnă, perioadă în care mopedele nu sunt folosite, iar până la venirea primăverii, toate problemele legate de această categorie de examen vor fi soluţionate.
În prezent, mopedele şi triciclurile cu motor pot fi conduse doar pe baza atestatelor eliberate de şcolile de şoferi.
În luna aprilie, Guvernul a decis introducerea, începând din 2013, a permisului de conducere obligatoriu pentru mopede şi alte vehicule ai căror proprietari sunt scutiţi în prezent de această obligaţie, proiectul de lege fiind transmis Parlamentului spre adoptare.
Şeful Direcţiei Rutiere declara atunci că din ianuarie 2013 va fi introdus obligatoriu permis de conducere pentru mopede, tricicluri cu motor de până la 15 kilowaţi, precum şi pentru motociclete A1 şi A2.
Permisul de conducere va avea o valabilitate de cinci-zece ani, iar la fiecare reînnoire, şoferii vor fi obligaţi să facă un control medical.