Aproximativ 500 de romi vor picheta astăzi Guvernul şi Palatul Cotroceni, organizatorii, nemulţumiţi de lipsa de interes şi acţiune a Executivului pentru integrarea romilor, precizând că protestul are legătură directă cu vizita în România a miniştrilor francezi, Manuel Valls şi Bernard Cazeneuve.
Preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu, a precizat că protestul de astăzi are "legătură directă" cu venirea în România a celor doi miniştri francezi, Manuel Valls (de Interne) şi Bernard Cazeneuve (Afaceri Europene), scopul fiind atragerea atenţiei, în primul rând a Guvernului României, că nu se poate sesiza în problema romilor doar atunci când cineva îl trage de mânecă.
"Faptul că doi oficiali francezi vin la Bucureşti pare cu atât mai ruşinos", a declarat ieri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu.
Acesta a precizat că toate guvernele de până acum au luat doar măsuri populiste care nu au făcut altceva decât să menţină dependenţa romilor de sistemul de protecţie socială, făcând din această categorie "o masă uşor de manipulat".
„Romii sunt profund dezavantajaţi”
"Ne propunem să atragem atenţia Guvernului francez, dar mai ales celui român, că există măsuri care pot fi luate în calcul dacă există interes real. Avem şi un mesaj legat de reprezentarea romilor în Parlament şi Guvern, Partida romilor şi Agenţia Naţională pentru Romi (ANR) nefăcând altceva decât să menţină starea de dependenţă a miilor de romi", a mai spus Marian Daragiu, precizând că Partida romilor şi ANR au cheltuit peste 50 de milioane de euro fără a se vedea vreun rezultat în comunităţi.
În opinia sa, Partida romilor şi ANR sunt doar "nişte instrumente" în mâna Guvernului şi nu face decât să menţină dependenţa romilor de sistemul de protecţie socială.
Pe de altă parte, preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor (ACDR) a catalogat ca "rasistă" afirmaţia ministrului francez de interne, Manuel Valls, potrivit căreia Franţa "nu poate primi toată mizeria din lume şi din Europa".
"Declaraţia este profund rasistă. Este adevărat că romii sunt profund dezavantajaţi. Suntem de acord că sunt într-o situaţie deplorabilă şi este trist că nu se găsesc soluţii la nivel european şi e şi mai trist că România în 20 de ani nu a reuşit să gândească o strategie pe termen mediu şi lung care să ducă la rezolvarea problemelor romilor", a spus preşedintele ACDR.
Marian Daragiu a mai precizat că ACDR a solicitat autorizaţie de protest atât pentru Guvern, cât şi pentru Palatul Cotroceni, unde romii vor merge, după ora 14.00, să solicite preşedintelui Traian Băsescu să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la faptul că Alianţa şi nicio altă organizaţie în afară de Partida romilor, nu pot candida la alegerile parlamentare.
"Alianţa nu are dreptul să candideze la alegerile din toamnă, pentru că Partida romilor a iniţiat în Legea alegerilor electorale un articol prin care împiedică participarea oricărei organizaţii, menţinând un monopol care contravine legii democratice. Ne aşteptăm ca preşedintele să ţină cont de solicitarea noastră şi să ne sprijine în acest sens", a mai spus Daragiu.
„Nu putem să ne permitem să primim toate aceste populaţii care sunt condamnaţii pământului, care sunt hărţuite în ţara lor”
Doi miniştri francezi ai noului Guvern socialist sunt aşteptaţi astăzi în România pentru a încerca să trateze "la sursă" problema romilor, relansată în această vară în Franţa prin evacuarea taberelor urmată de expulzări, relatează AFP.
Franţa "nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei", a afirmat marţi unul dintre cei doi miniştri, Manuel Valls (de Interne), aşteptat la Bucureşti împreună cu Bernard Cazeneuve (Afaceri Europene)
"Astăzi, nu putem să ne permitem să primim toate aceste populaţii care sunt condamnaţii pământului, care sunt hărţuite în ţara lor, care sunt discriminate", a adăugat el.
Comunitatea de romi în Franţa este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut că dacă mii (de romi) au părăsit teritoriul francez de la instalarea la putere în mai 2012 a Guvernului socialist sunt "şi alţii care au sosit".
Franţa "are partea sa în materie de azil, în materie de inserţie, dar mesajul este clar: fermitatea", a insistat Manuel Valls, potrivit căruia, "fără îndoială, înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriaţi prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere".
În această vară mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliţie, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga şi protestul unor asociaţii, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.
Din cauza protestului, Guvernul a decis la sfârşitul lui august să relaxeze constrângerile privind accesul lor la muncă fără, totuşi, să le elimine pur şi simplu imediat.
Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, pe de altă parte, a recunoscut într-un interviu pentru Le Monde de la începutul lui septembrie "o schimbare de atitudine" a Guvernului francez care "încearcă să îi integreze".
Dar, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, se declara "îngrijorat" luni şi solicita Parisului "eforturi suplimentare" pentru această comunitate.
Preşedintele Francois Hollande a dezvăluit că problema romă în Franţa, unde această comunitate trăieşte adeseori în sărăcie în tabere ilegale, nu datează de la preluarea funcţiei sale