Veniturile bugetului de stat au fost diminuate cu 0,4% din PIB, iar cheltuielile, pe sold, cu 0,2%, în timp ce bugetele asigurărilor sociale au fost majorate cu circa 370 milioane lei, Guvernul urmând să se încadreze în ţinta de 2,2% din PIB a deficitului bugetului general consolidat.
Datele au fost incluse în rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2012, aprobate ieri de Guvern.
Astfel, veniturile bugetului de stat au fost reduse cu 2,658 miliarde de lei (-0,4% din PIB), iar cheltuielile bugetului de stat, pe sold, au fost diminuate cu 1,253 miliarde de lei (-0,2% din PIB).
Bugetul fondurilor provenite din credite externe a fost redus, pe sold, cu suma de 67,8 milioane lei, bugetul fondurilor externe nerambursabile a fost diminuat atât la venituri, cât și la cheltuieli cu 14,4 milioane lei, iar bugetul Fondului Național Unic de asigurări sociale de sănătate a fost majorat atât la venituri, cât şi la cheltuieli cu 2,3 milioane lei.
Sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 au fost majorate cu 513 milioane lei, iar fondurile destinate finanţării drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav au fost suplimentate cu 100 milioane lei.
Ca urmare a acestor măsuri, deficitul bugetului general consolidat a fost majorat de la 11,21 miliarde de lei, cât a fost estimat inițial, respectiv 1,9% din PIB, la 13,66 miliarde de lei, respectiv 2,2% din PIB.
Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii au fost majorate cu 155,5 milioane lei, iar cele ale sistemului de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale au crescut pe sold cu 56,8 milioane lei.
Veniturile bugetului asigurărilor pentru șomaj au fost reduse cu 199,3 milioane lei, iar veniturile fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale au fost majorate cu 10,5 milioane lei.
Subvenția acordată de la bugetul de stat pentru bugetul asigurărilor pentru șomaj a fost redusă și ea cu 225,1 milioane lei, iar cheltuielile bugetului asigurărilor pentru șomaj au fost reduse cu 199,3 milioane lei.