Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ia în discuţie, astăzi, demisiile Monei Pivniceru din CSM şi din magistratură, procedură în urma căreia aceasta va putea prelua Ministerul Justiţiei, unde, din 7 iulie, interimatul este asigurat de premierul Victor Ponta.
Luni, Ponta a insistat public ca plenul Consliului "să nu continue să blocheze ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei de către Mona Pivniceru", precizând că va fi prezent, şi el, la şedinţa de astăzi.
În acelaşi context, premierul a spus că nu înţelege "amânarile şi sabotajele" din partea membrilor CSM, afirmând despre aceştia că "sunt foarte prezenţi în dezbaterile politice, dar nu şi prezenţi la serviciu ca să ia act de o demisie".
Victor Ponta a declarat, cu acelaşi prilej, că l-a auzit pe judecătorul Cristian Danileţ, membru CSM, spunând că este posibil ca şedinţa de astăzi să nu aibă cvorum, premierul precizând că speră ca acest lucru să nu se întâmple.
La şedinţele plenului CSM, condiţia de cvorum este de 15 membri prezenţi dintre cei 19 ai Consiliului.
Pentru şedinţa CSM de astăzi este anunţată, printre alte subiecte, demisia Monei Pivniceru din Consiliu, însă va putea fi discutată şi cea din magistratură, dacă aceasta va fi introdusă pe ordinea de zi, prin vot, la începutul şedinţei. "Ordinea de zi a şedinţei este fixată cu cel puţin trei zile înainte. Dacă, între timp, apar probleme noi ce trebuie discutate în plenul Consiliului, introducerea acestora pe ordinea de zi este supusă la vot la începutul şedinţei", au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii CSM.
Discutarea celor două demisii ar urma să pună capăt unei perioade de două săptămâni în care subiectul preluării Justiţiei de către Pivniceru a avut, dincolo de algoritmul legal, accente de incertitudine.
Mona Pivniceru, reprezentantul judecătorilor ICCJ în CSM, a fost anunţată drept propunere pentru Ministerul Justiţiei în 6 august, ea urmând să îi ia locul lui Titus Corlăţean, mutat la Externe. În aceeaşi zi, Secţia pentru judecători a CSM a respins solicitarea privind detaşarea Monei Pivniceru la Ministerul Justiţiei, pe o perioadă de şase luni, în vederea numirii în funcţia de ministru. "Este inadmisibilă detaşarea unui membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii în orice funcţii, inclusiv în cele de demnitate publică numite şi, în consecinţă, a respins cererea de detaşare la Ministerul Justiţiei a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales al CSM", a precizat, atunci, CSM.
În urma deciziei CSM, premierul Victor Ponta a fost numit, în 8 august, ministru interimar al Justiţiei, iar o zi mai târziu Pivniceru şi-a dat demisia din Consiliu, pentru a se putea întoarce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), de unde să fie detaşată pentru funcţia de ministru al Justiţiei.
După demisie, Ponta a transmis preşedinţilor ICCJ şi CSM o scrisoare în care le-a cerut sprijinul pentru ca Pivniceru să fie detaşată la Ministerul Justiţiei, pentru a ocupa funcţia de ministru, durata detaşării fiind apreciată la un an.
Până la plenul CSM, anunţat iniţial pentru 20 august, între Pivniceru şi Ministerul Justiţiei s-au interpus, în 16 august, câteva fotografii difuzate de RTV, în care judecătoarea apărea intrând în maşina fiului cel mare al lui Adrian Năstase. Mona Pivniceru a comentat spunând că nu avea cunoştinţă despre proprietarul maşinii, însă a admis că a fost condusă la Mariana Alexandrescu, fost consilier al lui Adrian Năstase, pentru a discuta despre proiectul Legii de unificare a practicii judiciare. Ea a mai spus că se gândeşte până în 20 august dacă mai acceptă nominalizarea pentru Justiţie, însă, ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că Pivniceru i-a spus că nu renunţă la postul de ministru şi nu îşi retrage demisia din CSM. Ponta a precizat că, în aceste condiţii, nici el nu îşi retrage propunerea privind numirea acesteia la Ministerul Justiţiei.
Ulterior, pentru a-şi simplifica drumul spre şefia ministerului, Pivniceru a înaintat, luni, 20 august, o nouă demisie, de această dată din magistratură. Cererea de demisie din magistratură, pentru a fi efectivă şi pentru a produce efecte juridice, trebuie să fie prezentată plenului CSM, a cărui hotărâre este transmisă ulterior preşedintelui ţării, în vederea emiterii decretului de eliberare din funcţie, decret ce se publică în Monitorul Oficial, a precizat CSM.
În aceste condiţii, CSM va avea pe masă, astăzi, două demisii de la cea pentru care Ponta speră că, în seara aceleiaşi zile, va fi învestită ca ca ministru. "Eu sper ca mâine (astăzi - n.r.) seară să avem ministru al Justiţiei şi mă îndoiesc că cei de la CSM vor bloca încă o dată, au blocat pe un criteriu politic şi au pus şedinţa să vadă cine e preşedinte, acum au văzut, cred că pot să o lase pe doamna Pivniceru pentru că nu mai e vorba să aprobe ceva, e vorba să ia act de decizia doamnei Pivniceru", a afirmat, marţi, premierul.
Altfel, pe ordinea de zi a plenului CSM de astăzi se află şi cererea de eliberare din funcţie, prin pensionare a judecătoarei Lidia Bărbulescu de la ICCJ.