Reprezentanţii FMI, ai CE şi ai BM le-au precizat parlamentarilor din Comisia de buget-finanţe că nu sunt deocamdată de acord cu scăderea TVA la 9% pentru alimentele de bază sau impozitarea progresivă a veniturilor în trei trepte, deoarece s-ar ajunge la un deficit bugetar de peste 3% din PIB.
„Opiniile exprimate nu sunt favorabile”
Preşedintele Comisiei de buget, Eugenia Barna, a declarat, ieri, că pentru măsurile economice propuse de Guvern oficialilor FMI trebuie realizate "studii de impact" până în toamnă, la momentul construirii bugetului pe 2013, delegaţia FMI arătându-se deschisă la propunerile Executivului.
"Cei de la FMI şi Comisia Europeană sunt foarte deschişi la propunerile pe care le are şi Guvernul şi în aceeaşi măsură şi o serie de parlamentari, însă trebuie făcute studii de impact, adică să vedem toate aceste măsuri, când vom construi bugetul dacă sunt sustenabile sau nu. Dânşii nu au nimic împotriva ideii respective, dar trebuie făcute studii şi calcule (...) Nu sunt împotriva acestor măsuri, ci sunt foarte deschişi la orice propunere", a declarat Barna pentru MEDIAFAX, făcând referire la reducerea TVA la 9% pentru alimentele de bază, plata TVA la încasare şi impozitarea regresivă a veniturilor.
"Nu s-a aprobat deocamdată nimic, deocamdată se discută toate propunerile Guvernului şi decizia va fi luată în toamnă", a mai precizat preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor.
Barna a mai precizat că oficialii FMI şi CE au constatat o execuţie bugetară bună în primele 6 luni ale acestui an, Guvernul aflându-se în parametrii stabiliţi.
După întâlnirea cu misiunea de experţi internaţionali, Barna a fost întrebată de jurnalişti care a fost poziţia oficialilor faţă de măsura de reducere a TVA la 9% pentru alimentele de bază.
"Opiniile exprimate nu sunt favorabile, mai bine ar fi să existe subvenţii pentru producătorii agricoli pentru a evita producerea unei evaziuni fiscale. (...) Se fac studii şi, până la momentul noiembrie, când vom avea proiectul de buget, putem să vedem ce anume putem face în domeniul fiscalităţii", a spus preşedintele Comisiei de buget, menţinând faptul că discuţiile vor fi reluate la momentul realizării proiectului de buget pe 2013.
În ceea ce priveşte impozitul regresiv pentru salarii, preşedintele Comisiei de buget a precizat că trebuie realizată o notă de fundamentare foarte clară, pentru că orice procent de scădere trebuie luat de altundeva şi atunci fie sunt reduse cheltuielile pentru investiţii, fie sunt reduse alte cheltuieli.
De asemenea, Barna a susţinut că oficialii FMI sunt de acord în principiu cu plata TVA la încasarea facturii, care să fie aplicată pentru IMM-uri în cazul afacerilor de până în 500.000 de euro.
(11 aug 2012, 11:15:13
stăm şi aşteptăm ...tranşe FMI
mare parte (pentru asta) 'i vina Băselului
cine dreq ne-a băgat în aşa datorii ?!
FMI-ul ne-a stabilit şi programul ploilor (văd)
-hai , ajunge cu canicula ! e voie să plouă !
să plouă până la limita gradului de ..prăpăd
(din "belşugu' " ăsta ... să ne ţineţi şi nouă)