Victor Paul Dobre l-a anunţat în 3 august pe Ioan Rus că preşedintele şi premierul s-au înţeles ca el să demisioneze din funcţia de ministru delegat pentru Administraţie, pentru că a semnat că pe listele electorale permanente pentru referendum sunt 18.300.000, "ceea ce... aşa este".
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cere Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, pentru abuz în serviciu, întrucât, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, a semnat o adresă prin care preciza că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători, document înaintat Curţii Constituţionale de şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, Constantin Manoloiu.
Procurorii arată în referatul prin care procurorii cer avizul de urmărire penală pentru Victor Paul Dobre că fostul ministrul delegat pentru Administraţie "a cunoscut de la momentul luării rezoluţiei infracţionale şi transmiterii documentului, care nu era îndeplinit conform prevederilor legale, consecinţa faptelor sale, fapte care au condus în final la determinarea ministrului Administraţiei şi Internelor să demisioneze".
"Pentru a minimaliza faptele sale, a decis să demisioneze şi să afirme că a demisionat întrucât nu a dorit să comită fapte penale", notează procurorii în documentul citat.
Victor Paul Dobre şi Ioan Rus au demisionat din funcţiile de ministru delegat pentru Administraţie şi, respectiv, ministru al Administraţiei şi Internelor în 6 august.
În 3 august, la 20.48, Victor Paul Dobre îi spunea lui Ioan Rus, într-o discuţie telefonică, despre faptul că preşedintele şi premierul s-au înţeles ca el să demisioneze din funcţia de ministru delegat pentru Administraţie, lucru despre care Rus nu ştia nimic.
"Dobre Victor Paul: Vă salut! Domnule ministru, nu vreau să vă stric seara, dar am înţeles că preşedintele şi cu premierul s-au înţeles să demisionez. Asta e viaţa!
Domn: Eu nu ştiu despre aşa ceva.(!!!)
Dobre Victor Paul: Aşa mi-a spus domnul Chiţoiu. A fost o videoconferinţă la PNL, eu eram pe drum. M-au atacat oameni importanţi cum e domnul Fenechiu şi când am întrebat mi s-a spus că aşa s-a înţeles Preşedintele cu Ponta. Nu am nicio problemă.
Domn: De ce?
Dobre Victor Paul: Nu ştiu. Că am semnat că sunt 18.300.000 pe liste. Ceea ce... aşa este, dar aia e o altă problemă", potrivit discuţiei interceptate în 3 august.
În 4 august, la ora 14.07, Victor Paul Dobre îi spunea şi lui "Ludovic" despre faptul că i s-a cerut să îşi dea demisia.
"Ludovic: Cum să-ţi dai demisia?! De ce să-ţi dai demisia?! Asta-i culmea! Ai avut tu vreo influenţă în chestia asta?
Dobre Victor Paul: Nu!
Ludovic: Păi?!
Dobre Victor Paul: Nu, atât că am dat un răspuns. M-a întrebat Curtea câţi sunt pe listele electorale permanente şi i-am răspuns exact.
Ludovic: Am înţeles....", redau procurorii transcrierea interceptării telefonice din 4 august.
Ioan Rus a anunţat, în 6 august, că şi-a înaintat demisia de onoare din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, pentru că este un politician onest, corect, iar în ultimele zile asupra lui au fost făcute presiuni începând de la Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu, lucru inacceptabil.
"Asupra mea şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate aprecieri, nenumărate discuţii de către politicieni români, începând cu Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu. Din punctul nostru de vedere, este inaccceptabil. Astăzi mi-am dat demisia de onoare", a spus Ioan Rus.
Ioan Rus afirma că nu poate accepta ca MAI să fie părtaş "la ceva ce nu înseamnă lege, ce nu înseamnă respectarea legii în România", precizând că limitele demnităţii sale şi le stabileşte singur.
Ioan Rus preciza că le spune politicienilor români, începând cu Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu, că în spatele lor şi a deciziilor lor "se află un popor şi o ţară".
Ministrul demisionar al Internelor a mai spus că speră ca cel care vine după el la MAI să nu permită implicarea instituţiei în bătălii pentru putere.