Mai mult de jumătate din suprafeţele cultivate în judeţul Hunedoara sunt afectate de secetă, cele mai mari probleme fiind în zonele Deva, Brad şi Haţeg, unde populaţia se confruntă şi cu lipsa apei, după ce au secat fântânile şi pârâurile, primind apă cu cisternele, de la ISU.
Peste jumătate din suprafeţele cultivate în judeţul Hunedoara sunt afectate de secetă, spun reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Hunedoara, cele mai mari probleme fiind la culturile de plante medicinale, porumb, cartofi şi legume.
"Culturile de plante medicinale sunt afectate în proporţie de 80 la sută. Seceta a compromise culturile de pe 40 din cele 68 de hectare cultivate cu plante medicinale. Probleme mari sunt la porumb, cartofi, legume, grâu, soia, sfeclă de zahăr, nutreţ, floarea-soarelui şi rapiţă, unde sunt afectate între 50 şi 60 la sută dintre suprafeţe. Spre exemplu, la porumb avem afectate 15.120 de hectare dintre cele 22.148 hectare cultivate, iar la cartof sunt afectate 4.360 de hectare dintre cele 7.843 cultivate", a declarat, miercuri, pentru corespodentul MEDIAFAX, Doinel Găină Trandafir, consilier în cadrul DADR Hunedoara.
Cele mai afectate de secetă în judeţul Hunedoara sunt zonele Deva, Brad şi Haţeg, unde populaţia se confruntă cu lipsa apei, autorităţile solicitând pompierilor să aducă apă cu cisternele acolo unde au secat fântânile şi pârâurile.
"Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Iancu de Hunedoara» a efectuat, miercuri, cu cisterna, un transport de 6.000 de litri de apă potabilă, pe strada Aurel Vlaicu din Deva. De la începutul lunii iulie, ISU Hunedoara a onorat 12 solicitări de apă menajeră şi două de apă potabilă, la cererea autorităţilor locale din Brad, Luncoiu de Jos, Teliucu Inferior, Ormindea, Crişcior şi Deva. Autorităţile locale au apelat la ajutorul inspectoratului în urmă scăderii nivelului apei în fântânile hunedorenilor, situaţie generată de lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă şi a instalării secetei", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, locotenentul Anemona Doda.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, marţi, că seceta a afectat culturile agricole din judeţele din sudul, sud-estul şi estul ţării, iar după recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despăgubiţi agricultorii.
"Judeţele din Ardeal au fost oarecum ferite de aceste probleme. Dacă vă uitaţi pe harta deşertificării veţi vedea că pe zona de sud avem cele mai multe probleme. Nu pot să fac o estimare în momentul de faţă, pentru că suntem în plină campanie de recoltare. La grâu avem 80% din producţie recoltată", spunea Constantin.
Ministrul a afirmat că după recoltare vor fi stabilite concluziile şi va intra în vigoare o hotărâre de guvern pentru acordarea de despăgubiri.
"Ministerul, mai ales pe bugetul anului 2012, nu-şi permite foarte multe lucruri, pentru că domnul Tabără, domnul Fuia (Valeriu Tabără şi Stelian Fuia, foşti miniştri ai Agriculturii, n.r.), au avut grijă să fie cel mai mic buget pe care l-a avut vreodată la dispoziţie Ministerul Agriculturii", a spus el.
Constantin a mai spus că Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii să primească "acea compensare de 80%" din valoarea pierderilor.
Premierul Victor Ponta a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Guvernul va reduce tariful la apa folosită pentru irigaţii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigaţii şi îi va despăgubi pe fermierii afectaţi de secetă.
Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei, precum şi pentru fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.