Hidroelectrica a reziliat toate contractele bilaterale, a afirmat, ieri, premierul Victor Ponta, surse oficiale precizând însă pentru MEDIAFAX că este vorba de denunţarea contractelor încheiate cu traderii de energie, în timp ce contractele cu Alro, Elsid şi Electrocarbon sunt în vigoare.
"Veştile de la Hidroelectrica sunt foarte bune şi ce nu au reuşit nici un guvern până acum şi niciun preşedinte care se lupta pe la televizor am reuşit noi: faptul că s-au reziliat, înţeleg, toate contractele bilaterale. Sper să se meargă şi se va merge până la capăt, nu mai pierdem peste un miliard şi jumătate de euro din cauza unor decizii, semnături ale domnului Videanu sau ale altor domni ca şi Videanu", a spus Ponta la începutul şedinţei de guvern.
Surse oficiale au precizat însă pentru MEDIAFAX că este vorba de denunţarea, nu de rezilierea, contractelor încheiate cu traderii de energie, iar contractele încheiate cu Alro, Elsid şi Electrocarbon sunt la acest moment în vigoare.
Potrivit acestor surse, în cursul zilei de miercuri continuă discuţiile cu reprezentanţii acestor trei companii pentru renegocierea contractelor cu Hidroelectrica.
Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anunţat marţi că a denunţat contractul încheiat de producătorul de electricitate cu firma Energy Holding, din analize rezultând că acesta a generat, din 2006, pierderi de 1,4 miliarde de lei.
Anterior au fost denunţate alte cinci contracte, cu Euro-P.E.C., EFT, Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că până la sfârşitul lunii iulie ar putea fi denunţate toate contractele Hidroelectrica încheiate cu "băieţii deştepţi" şi speră ca până cel târziu la începutul trimestrului IV din acest an producătorul de electricitate să iasă din insolvenţă.
Chiţoiu a afirmat că Hidroelectrica a înregistrat o pagubă de circa 4,5 miliarde lei, respectiv 1,2-1,3 miliarde euro, din contractele bilaterale încheiate cu "băieţii deştepţi".
Compania, cel mai mare producător de energie din România, a intrat în insolvenţă în luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" şi al secetei din 2011.
Administratorul judiciar a anunţat că vrea să găsească soluţii amiabile privind aceste contracte, prin discuţii cu beneficiarii acordurilor, menţionând însă că, dacă aceştia nu vor accepta noile condiţii, contractele vor fi denunţate.
Contractele directe de vânzare a energiei, la preţuri sub cele din piaţă, au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003 şi expiră în 2014, 2015 sau 2018.