Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a stabilit că Victor Ponta a plagiat masiv şi intenţionat în teza de doctorat, precizând că au fost preluate "copy paste" blocuri de texte, bunele practici privind citarea corectă fiind cunoscute autorului lucrării.
Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".
Decizia a fost luată cu unanimitate, toţi cei şapte membri ai Comisiei de Etică fiind de acord cu punctele de vedere exprimate în documentul forului, prezentat ieri.
În punctul de vedere al Comisiei de Etică al Universităţii din Bucureşti (UB), exemplele de plagiat identificate în teza de doctorat a lui Victor Ponta sunt prezentate în Anexa nr. 1 - Tipuri de plagiat în teza de doctorat a lui Victor Ponta şi Anexa nr. 2 - Lista paginilor din teză cu texte reproduse fără respectarea regulilor de citare, din patru lucrări ştiinţifice-sursă.
Astfel, în anexa 1, printre concluziile documentului se regăseşte faptul că "cel puţin o treime din teză este plagiată", membrii comisiei stabilind că au fost preluate "fără citările de rigoare" peste 68 de blocuri de text cu mărimi diferite, de la câteva rânduri la 80 la pagini.
Toţi membrii comisiei au stabilit că este vorba de un plagiat "de cuvinte şi de idei", şi cu şi fără referire la acte normative, din surse de sinteză prin traducere sau prin preluare de judecăţi de valoare".
Totodată, în concluziile Comisiei se regăseşte faptul că plagiatul lui Victor Ponta "este intenţionat", membrii forului explicând că "bunele practici erau cunoscute autorului tezei din lucrările model adoptate ca sursă, dar preluările fără citare corectă sunt masive".
De asemenea, Comisia a stabilit că deşi unii autori au fost citaţi incorect, aceştia apar totuşi în corpul tezei şi sunt incluşi în lista de bibliografie. "În schimb autorii din care s-a plagiat direct şi masiv nu apar niciodată în parantezele de citare din cuprinsul tezei", se precizează în concluziile Comisiei de Etică.
Cei şapte membri ai Comisiei au stabilit că principalele proceduri de plagiare folosite au fost: "preluarea copy paste a unor blocuri de texte, ignorarea bunelor practici de redactare din principalele lucrări-sursă, degradarea citatelor corecte prin preluare în teză, precum şi eliminarea oricăror referiri la autorii sursă de plagiat din corpul lucrării".
Ponta: Sigur voi rămâne cu nişte răni, dar asta e viaţa
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, referindu-se la acuzaţiile de plagiat care i se aduc, că dacă îşi va face datoria faţă de oameni, iar Guvernul va lua măsurile aşteptate, "bătăliile politice vor rămâne în urmă", spunând însă că el va rămâne cu "nişte răni".
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri seară, la Craiova, fiind întrebat despre decizia Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, că el a respectat toate procedurile legale, iar din punctul său de vedere contează cel mai mult decizia Comisiei de Etică a Autorităţii Naţionale de Cercetare.
"Conform Legii educaţiei, eu am urmat toate procedurile legale, Comisia de Etică a Autorităţii Naţionale de Cercetare s-a pronunţat, iar restul e politică şi ne batem politic. Până la urmă oamenii vor aprecia în noiembrie dacă Guvernul pe care îl conduc merită să rămână în continuare în funcţie, dacă nu sigur vor vota pe altcineva. Dacă îmi fac datoria faţă de oameni şi Guvernul va lua măsurile pe care oamenii le aşteaptă de la noi, bătăliile politice vor rămâne în urmă. Sigur, voi rămâne cu nişte răni, dar asta e viaţa", a declarat Ponta.
Andronescu: Voi respecta decizia CNE, nimeni nu e mai presus de lege
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ieri, pentru MEDIAFAX, că în privinţa tezei de doctorat a lui Victor Ponta va respecta decizia Consiliului Naţional de Etică (CNE) - singurul for competent să se pronunţe în caz, conform legii "făcute de Funeriu", şi nu de ea.
"Asta spune legea şi nimeni nu e mai presus de lege. Iar legea e făcută de Daniel Funeriu, nu de mine", a spus ministrul, care a lăsat să se înţeleagă faptul că, dată fiind decizia CNE, nu se pune problema ca Ministerul Educaţiei să aprobe o eventuală solicitare de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.
Ministrul Educaţiei a mărturisit, în acelaşi context, că nici măcar nu a citit raportul în urma căruia CNE a hotărât că Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctorat. "Ieri (joi - n.r.), am participat timp de opt ore la dezbateri cu directorii liceelor tehnologice, pentru că îmi doresc cu adevărat să fac ceva în acest mandat", a mai spus Andronescu.
Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), instituţie pe lângă care funcţionează CNE, a precizat anterior că acest for este singura structură instituţională exclusiv competentă să se pronunţe pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduită, în cazul demnitarilor. Cadrul legal invocat de ANCS este OG 28/2011 privind modificarea şi completarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.
Rectorul Universităţii din Bucureşti (UB), Mircea Dumitru, a declarat că poate retrage diploma de doctorat a premierului Victor Ponta doar dacă Ministerul Educaţiei îşi dă acordul, întrucât aceasta este conferită în urma unui ordin al ministerului.
(21 iul 2012, 11:11:06