Medici rezidenţi permanenţi sau cu statut de rezident pe termen lung din alte ţări decât cele membre ale Uniunii Europene ar putea profesa în sistemul sanitar din România, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Sănătăţii.
Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, aflat în dezbatere publică, prevede faptul că se vor stabili criterii clare de acceptare a profesioniştilor, ce vor fi elaborate în colaborare cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, prin legislaţie secundară.
Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii, medici din ţări care nu aparţin Uniunii Europene, beneficiari ai statutului de rezident permanent în România sau ai statutului de rezident pe termen lung acordat de către unul dintre statele UE vor avea dreptul de a profesa în România.
"Am avut solicitări ale medicilor din SUA, Israel, Canada de a profesa în sistemul sanitar românesc, dar legislaţia actuală nu ne permite angajarea acestora. Suntem conştienţi că nu putem stopa libera circulaţie a personalului medical, fenomen care se înregistrează la nivel global şi degeaba deblocăm posturi în sistem dacă nu are cine să le ocupe. Din această cauză încercăm flexibilizarea legislaţiei şi căutăm soluţii pentru diminuarea deficitului de personal. Considerăm că această măsură, împreună cu cea în care lăsăm spitalelor posibilitatea de autoguvernare şi retribuire a cadrelor medicale în funcţie de competenţă pot duce la diminuarea acestui fenomen", a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, citat în comunicatul de presă al MS.
(18 iul 2012, 11:49:00