Peste 8.500 de reţete au fost prescrise electronic începând cu 2 iulie, în primele nouă zile de la punerea în funcţiune a sistemului, dintre acestea fiind eliberate 1.005, au precizat, pentru MEDIAFAX, oficiali ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Potrivit datelor centralizate de CNAS, numai într-o singură zi, respectiv în 10 iulie, au fost eliberate 622 reţete, după ce au fost rezolvate unele probleme cu care s-au confruntau dezvoltatorii privaţi de soft pentru farmacii.
Iniţial, eliberarea reţetelor s-a realizat cu dificultate din cauza problemelor de la farmacii, deoarece multe unităţi erau lipsite de dotările tehnice necesare, după cum au declarat surse autorizate.
Din cauza acestor probleme, CNAS a dispus ca pe paginile de internet ale caselor judeţene, sub sigla ''Reţeta electronică - acces optim la medicaţie', să fie menţionate farmaciile care sunt pregătite tehnic şi pot deja să elibereze medicamente prescrise pe reţete electronice, potrivit aceloraşi surse.
"Aceasta măsură, de evidenţiere a furnizorilor care s-au aliniat deja cerinţelor pentru operarea reţetelor în regim electronic, trebuie să fie operativă până cel târziu vineri, 6 iulie", anunţau oficialii CNAS săptămâna trecută.
Pe listele cu farmaciile pregătite tehnic să elibereze medicamente de pe reţete electronice s-ar putea înscrie şi medicii prescriptori. Pentru sistem, însă, efectul pozitiv al acestei ''popularizări'' este notabil mai mare dacă sunt evidenţiate, în primul rând, farmaciile, arată reprezentanţii caselor de asigurări de sănătate.
Reţetele electronice se eliberează, din 2 iulie, în paralel cu cele tradiţionale, pe hârtie.
CNAS estima ca în prima lună (iulie) să se ajungă la aproximativ 10% din reţete prescrise şi eliberate în noul sistem, urmând ca procentul să urce în două-trei luni la aproximativ de 40-50%.
Din totalul celor 11.000 medici de familie, peste 90% au certificate digitale, fapt care le permite emiterea reţetelor compensate în sistemul electronic.