Cancelarul german Angela Merkel a declarat ieri că statul de drept a fost încălcat "în mod inacceptabil" în România în timpul luptei pentru putere dintre liderii ţării, relatează Bloomberg.
Merkel a discutat, ieri, la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării, a anunţat biroul de presă al Guvernului german.
Valorile comune ale Uniunii Europene se aplică şi României, a subliniat acesta.
"Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene", potrivit comunicatului, care nu face alte precizări.
Săptămâna trecută, în doar patru zile, în România au fost schimbate atribuţiile Curţii Constituţionale, a fost revocat Avocatul Poporului, au fost schimbaţi rapid şi controversat preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, a fost depusă şi citită cererea de suspendare a şefului statului şi a fost modificată Legea referendumului, astfel încât preşedintele poate fi demis de 50% plus unu din numărul celor care vin la vot.
Traian Băsescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte, vineri seară, de Parlament, cu 256 de voturi "pentru". El a atacat decizia la CC, menţionând că face acest lucru pentru a epuiza şi ultima cale de atac.
Procedura de destituire a preşedintelui României, "inacceptabilă"
Germania consideră "inacceptabilă" procedura de destituire din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, considerând că sunt încălcate principiile statului de drept, relatează AFP.
"Demersurile Guvernului român condus de premierul Victor Ponta şi procedura de destituire a preşedintelui Traian Băsescu sunt inacceptabile", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.
Valorile comune ale Uniunii Europene se aplică şi României, a subliniat acesta. "Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene", potrivit comunicatului, care nu face alte precizări.
Seibert a subliniat că Berlinul şi Uniunea Europeană aşteaptă ca Guvernul României "să restabilească încrederea în România şi respectarea statului de drept".
Vineri, Seibert emitea "dubii serioase în legătură cu legitimitatea" reformelor iniţiate de Cabinetul Victor Ponta pentru modificarea legii Curţii Constituţionale.
Ponta: Foarte bine. O să vorbim şi noi la telefon
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, comentând discuţia telefonică dintre Angela Merkel şi Traian Băsescu că democraţia înseamnă schimbare, el arătând că, dacă Băsescu trebuie ţinut la putere pentru că vorbeşte la telefon, atunci şi USL poate vorbi la telefon.
"Exact standardele care se aplică în toată Europa vreau să se aplice şi României. Nu pentru noi sunt reguli speciale: la noi trebuie să stea Băsescu şef. Că dacă nu stă Băsescu şef nu se mai respectă. S-au schimbat şi preşedintele Franţei, s-a schimbat şi primul-ministru al Spaniei, s-a schimbat şi primul-ministru al Italiei. Asta înseamnă democraţie. Sau în România nu ai voie să faci democraţie? În România trebuie să-l ţii pe domnul Băsescu că vorbeşte la telefon. Foarte bine. O să vorbim şi noi la telefon", a spus Ponta.
Premierul a precizat că, din punct de vedere politic, creştin-democraţii germani, respectiv popularii germani, îl sprijină pe Traian Băsescu fără să ştie toate abuzurile şi toate încălcările pe care le-a comis Traian Băsescu.
"Până la urmă, nimeni nu poate, după 29, să conteste dreptul poporului român de a se pronunţa asupra preşedintelui României. Eu nu cred că cineva în Europa vreodată poate să conteste un vot democratic exprimat de către popor", a spus Ponta.
El a subliniat că procedura de suspendare a şefului statului este constituţională şi că acesta, mai departe, va trebui să-şi "rezolve problema" cu poporul.
"A? Că nu avem voie să-l aducem pe Traian Băsescu în faţa poporului? Aşa ne ziceau şi în '89, că nu avem voie. Cum nu avem voie? Scrie în Constituţie, s-a votat suspendarea, după care domnul Băsescu are de rezolvat o problemă cu poporul român. Dacă poporul vrea să-l ţină în funcţie, îl va ţine, dacă poporul vrea să nu mai fie domnul Băsescu, cred că nimeni din Europa şi din lume nu poate contesta acest drept", a spus Ponta.
Ponta: Pe 30 iulie nici un creştin-democrat german nu îi va mai jigni pe românii. Ce, suntem colonie?
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că este convins că pe 30 iulie, imediat după referendumul de demitere a şefului statului, nici un creştin democrat german n-o să-şi permită să mai jignească poporul român şi să spună că România este o dictatură, el întrebând, retoric: "Ce, suntem colonie?".
"Sunt convins că pe 30 iulie nici un creştin democrat german n-o să-şi permită să mai jignească poporul român şi să spună că suntem vreo dictatură. Eu ştiu că şi în Germania oamenii decid la vot. Sau în Germania e democratic să decidă oamenii la vot şi în România nu e democratic? Ce, suntem colonie?", a spus Ponta.
El a precizat că încearcă să le explice creştin-democraţilor germani faptul că nu Guvernul român l-a suspendat din funcţie pe Traian Băsescu, ci Parlamentul, uzând de o procedură constituţională.
"Creştin democraţii germani ori toţi au fost păcăliţi, ori...Toţi vorbesc de Guvernul care l-a suspendat pe prietenul lor, domnul Băsescu, şi eu tot încerc să le spun că nu l-a suspendat nici un Guvern. În Constituţia României se spune foarte clar că Parlamentul poate să-l suspende pe preşedinte şi Parlamentul l-a suspendat", a spus Ponta.
Iliescu, despre reacţia lui Merkel: E o solidaritate de partid faţă de Băsescu
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, ieri, că reacţia cancelarului german, Angela Merkel, în ceea ce priveşte situaţia din România reprezintă un gest de "solidaritate de partid" faţă de Traian Băsescu.
Iliescu a fost întrebat cum vede reacţiile unor lideri europeni faţă de situaţia din România din ultima săptămână. "Ehh, care lideri, dom’le?", a replicat Iliescu.
În momentul în care i-a fost exemplificat cazul cancelarului german, Angela Merkel, el a precizat că este vorba de o solidaritate de partid din partea acesteia.
"Păi doamna Merkel face parte din aceeaşi familie politică şi e o solidaritate de partid la nivel european, dar se joacă cu chestii de-astea...", a mai susţinut Iliescu.
(10 iul 2012, 11:04:36
Mai trebuia să-i recite „Ich bin Jung, Frau!” a lui Dinescu și ne rostogoleam pe sub mese de râs.
+Vi+Ctor+Aș era bun când s-o negociat acordurile și cu alte FeMeI, alea masonice, să-i pingelească o țâră tălpile lui Jefri Franc. Sau să-i arate semnul acela al armoniei internaționale (mijlociul erect) ca să priceapă și mormonul că Rromânica nu-i nici Hawaii, nici Marshall, nici Insulele minore din Caraibe sau Federatele Microneziei.
---------
p.s. care știi, uăi, de-a cui din Pârtești îi +Vi+Ctor+Aș? Că prea are sânjele iute în iel !