În spitalele publice din România ar putea funcţiona structuri în care se desfăşoară activităţi private, pe bază de contract, renunţându-se la ideea organizării ca fundaţii, se arată în proiectul noii legi a sănătăţii, lansată în dezbatere publică, marţi, de Ministerul Sănătăţii.
Astfel, conform proiectului, spitalele pot fi publice, private şi publice cu structuri în care se desfăşoară activitate privată.
Spitale publice sunt organizate ca instituţii de sănătate, aflate în administrarea Ministerului Sănătăţii, a ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, a universităţilor de medicină şi farmacie şi a autorităţilor publice locale.
Spitale private sunt organizate ca persoane juridice de drept privat. Acestea au obligaţia, în urma aprobării obţinute pentru numărul total de paturi, de a notifica Ministerul Sănătăţii cu privire la structura detaliată cu care funcţionează, precum şi la orice modificare a acesteia. Nerespectarea atrage retragerea autorizaţiei sanitare de funcţionare.
Ministerul Sănătăţii aprobă numărul total de paturi al fiecărui spital privat, se arată în proiect.
Spitalul răspunde, în condiţiile legii, pentru calitatea actului medical, pentru respectarea condiţiilor de cazare, igienă, alimentaţie şi de prevenire a infecţiilor nosocomiale, conform aceluiaşi proiect de act normativ.
"Spitalele vor avea obligaţia să acorde primul ajutor de urgenţă medical, în funcţie de competenţă, oricărei persoane care se prezintă în unitate. Spitalele vor fi acreditate de către Agenţia Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), care are în structura sa Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor. În structura spitalului public va funcţiona o unitate de management a calităţii", mai spun reprezentanţii ministerului.
Salarizarea personalului din spitalele publice, instituţii de sănătate, se face diferenţiat, pe criterii de performanţă, cu respectarea prevederilor contractului colectiv de muncă la nivel de ramură şi a prevederilor Legii nr.53/2003 - Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare.
Spitalele, indiferent de forma de organizare, care realizează venituri din contracte de furnizare de servicii de sănătate în sistemul asigurărilor obligatorii de sănătate, au obligaţia contractării unui audit financiar extern anual, prevede acelaşi proiect.
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a precizat, luni, că proiectul noii legi a sănătăţii va fi prezentat şi instituţiilor financiare internaţionale, fiind posibil să sufere modificări în urma discuţiilor cu acestea.