Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că, urmare a controverselor apărute în spaţiul public, a extins la perioada 1990-2012 verificarea modului de acordare a gradelor militare şi înaintare în grad
MApN precizează, într-un comunicat remis vineri agenţiei MEDIAFAX, că problema legalităţii avansărilor ofiţerilor în rezervă este în atenţia conducerii ministerului de la momentul apariţiei primelor informaţii în presă.
MApN aminteşte că pentru a analiza temeiul legal al acestor avansări a fost constituită Comisia pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintare în grad a ofiţerilor în rezervă în MApN, în perioada 2010-2012.
"Datorită interesului reprezentanţilor mass-media şi a controverselor apărute în spaţiul public, obiectul de investigare al comisiei a fost extins şi pentru perioada 1990-2012. La finalizarea fiecărui an verificat, Ministerul Apărării Naţionale va comunica datele cu avansările ilegale din anul respectiv, urmând ca, la sfârşitul analizei, să fie făcută publică lista acestor cazuri pe întreaga perioadă", se mai arată în comunicat.
Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, marţi, că a înfiinţat, la nivelul ministerului, o comisie care va analiza fiecare caz de înaintare în grad a ofiţerilor superiori din cele 2.767 făcute în perioada 2010-2012, precizând că nu toate au fost făcute în mod oneros.
Dobriţoiu a spus că, după analiza comisiei, prima măsură pe care o va lua va fi aceea de a aduce la cunoştinţa presei lista de avansări şi, ulterior, în funcţie de propunerile comisei, va lua măsurile de natură administrativă care se impun.