Cetăţenii de etnie romă din Bulgaria şi România rămân izolaţi, pe când cei care eu emigrat în Spania se integrează mai uşor decât cei care au ales Italia, potrivit unui studiu al institutului Open Society, prezentat joi la Sofia, relatează AFP.
"Toleranţa şi politicile de integrare pe termen lung, în special în Spania, înregistrează succese în integrarea romilor", a declarat Gheorghi Stoicev, preşedintele filialei bulgare a Open Society, într-o conferinţă de presă.
Potrivit studiului, 53% dintre romii din Bulgaria care au ales să emigreze în Spania au un loc de muncă, în timp ce în Bulgaria, majoritatea membrilor comunităţii rome sunt în şomaj. În Italia, 40% dintre romii bulgari exercită o activitatea profesională.
În Spania, aceştia lucrează în agricultură, în timp ce în Italia, ei lucrează mai de grabă în serviciile publice şi în construcţii.
Studiul a fost realizat în iunie 2011 pe un eşantion de 1.100 de romi în fiecare din cele patru state (România, Bulgaria, Spania, Italia), şi alţi 400 de imigranţi romi bulgari şi români din Spania şi Italia, un total de 4.800 de persoane.
Rata angajării romilor în cele patru state este în medie de 37,4%, în timp ce rata angajării în cetăţenilor la nivelul Uniunii Europene este de 57,4%. În domeniul educaţiei, numai o medie de 6% dintre romi au acces la cursuri secundare sau superioare, faţă de 67,2% la nivelul UE.
Potrivit studiului, romii din România şi Bulgaria trăiesc în condiţii mizere, numai 20% având acces la toalete decente, faţă de 52% în Italia şi 95% în Spania.
Open Society remarcă totodată o schimbare pozitivă în atitudinea bulgarilor faţă de romi în ultimii patru ani, Stoicev făcând referire la alte două studii efectuate exclusiv în Bulgaria.
Astfel, 44% dintre bulgari se declară dispuşi să lucreze cu romii, faţă de numai 29% în urmă cu patru ani, în special în rândul tinerilor (60% dintre tinerii sub 30 de ani).
În plus, 48% dintre bulgari nu se opun unei coabitări în acelaşi cartier, faţă de 32% în urmă cu patru ani.
În schimb, numai 12% dintre bulgari s-ar căsători cu o persoană de etnie romă, rezultat similar cu cel anterior.