O companie daneză de prestigiu care oferă servicii profesionale de curăţenie a folosit cetăţeni români pe care îi obliga să muncească un program prelungit fără a le plăti salariile şi fără a le asigura condiţii de trai, relatează The Copenhagen Post în ediţia electronică.
Potrivit revistei Fagladet 3F, patru români au fost angajaţi de compania daneză Forenede Service, pentru a asigura curăţenia în două instituţii şi o şcoală din regiunea Rudersdal, timp de şase săptămâni în care nu au primit nici un ban. "Ni se spunea că ne vom primi banii şi că nu ar trebui să spunem nimănui despre asta. Dar nu am primit nimic şi am ajuns în stradă cu copiii şi cu bagajele", a declarat Daniela Burcea, în vârstă de 37 de ani.
Michael Krogh, administrator al firmei Forenede Service, a recunoscut în faţa reporterilor revistei că cei patru nu au fost plătiţi, dar a negat că aceştia ar fi muncit 12 ore pe zi, fără a preciza însă programul acestora. Abia în urma vizitei reporterilor, compania a efectuat plata românilor cu sume cuprinse între 3.900 şi 12.000 de coroane (între 525 şi 1.615 euro), argumentând că nu i-a putut plătit până la momentul respectiv întrucât nu aveau toate actele în regulă.
Dar acesta nu este singurul caz de exploatare pentru această companie. În iunie 2011, poliţia din Helsingor a găsit şase români înfometaţi care locuiau într-un subsol şi care afirmau că erau ţinuţi aici împotriva voinţei lor de către firma JD Rengorin, administrată de acelaşi Jimmy Nika, vechi subcontractor al Forenede Service şi care organizase deplasarea românilor spre Danemarca cu autocarul, la 23 mai 2011.
"(Nika) ne-a oferit cafea şi ne-a spus: «Dacă încercaţi să faceţi ceva sau vă duceţi la poliţie, nu vă veţi întoarce vii. Vă rup picioarele»", a declarat Natalia Stoica pentru Fagbladet 3F, despre prima lor întâlnire cu acesta. Familia Stoica asigura curăţenia în şcoli şi instituţii din regiunea Zealand, sperând la un salariu de 500 de euro pe lună.
Cazul a fost descoperit după ce membrii familiilor din România au aflat de situaţia în care se află aceştia şi au luat legătura cu ambasada română, care la rândul său a anunţat poliţia. Potrivit Fagbladet 3F, cel puţin 20 de români au avut probleme similare: acelaşi contractor, aceleaşi promisiuni şi aceleaşi condiţii de trai şi ameninţări.
(27 iun 2012, 11:14:59
tre' să-ncepi prin a te "spăla" .. de minte
fii atent , nu te întrerupe .. când taci !
şi priveşte spre cele mai de jos ţinte
banii n-aduc fericirea ! NU . Ei SUNT fericirea
o ştiu şi piţifelnicii cu mânecuţă "internaţionali"
între români şi africani nu-i mare deosebirea
aceeaşi culoare a sărăciei,aceiaşi pământeni periferiali