Poliţiştii bucureşteni au constatat, în urma unor descinderi, că şase societăţi comercializau în 11 puncte, deschise în patru angro-uri din Capitală, zeci de tone de vin contrafăcut, ambalat în peturi, firmele neînregistrându-şi în contabilitate operaţiunile comerciale.
Poliţia Română precizează, într-un comunicat de presă de duminică, faptul că 86 de infracţiuni, dintre care 45 de evaziune fiscală, au fost depistate de poliţiştii structurilor de investigare a fraudelor, în ultima săptămână, iar în urma unei acţiuni desfăşurate de ofiţerii Direcţiei de Investigare a Fraudelor şi poliţişti ai Poliţiei Capitalei a fost identificate mai multe societăţi comerciale care au comercializat, în cursul acestui an, 10,1 tone de vin contrafăcut.
Acţiunile poliţieneşti s-au desfăşurat în perioada 9 - 15 iunie.
Poliţiştii au depistat 45 de infracţiuni de evaziune fiscală, zece înşelăciuni în relaţiile comerciale, opt falsuri în înscrisuri, şapte infracţiuni la Legea 86/2006 privind Codul Vamal, patru infracţiuni la Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, 3 infracţiuni de delapidare şi trei la Legea 656/2002 privind spălarea banilor.
Pentru comiterea acestor fapte sunt suspectate 78 de persoane, cinci dintre acestea fiind cercetate în stare de reţinere sau arest preventiv.
De asemenea, 16 persoane sunt cercetate în 14 dosare complexe, faptele comise având urmări deosebit de grave prin cuantumul prejudiciului sau al numărului mare de persoane implicate.
În urma unei acţiuni, desfăşurate în mai multe angro-uri din Capitală, de ofiţerii Direcţiei de Investigare a Fraudelor din IGPR şi poliţişti ai DGPMB, au fost identificate mai multe societăţi comerciale care au comercializat, în cursul acestui an, 10,1 tone de vin contrafăcut.
În zilele de 14 şi 15 iunie, ofiţeri din cadrul Direcţiei de Investigare Fraudelor - IGPR şi poliţişti bucureşteni au efectuat o acţiune în patru en gros-uri din municipiul Bucureşti, pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor sau a altor ilegalităţi ce se comit în domeniul producerii şi comercializării produselor viticole.
La acţiune, alături de poliţiştii de investigare a fraudelor au participat şi specialişti din cadrul Direcţiei Generale de Control şi Inspecţii Viti - vinicole din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
În urma verificării a şase societăţi comerciale şi 11 puncte de lucru ale acestora, poliţiştii au constatat că acestea au comercializat în cursul anului 2012 cantitatea de 10,1 tone de vin contrafăcut, ambalat în peturi de 1 litru şi 2 litri.
De asemenea, a fost identificată ca fiind expusă spre vânzare cantitatea de 1,2 tone de vin contrafăcut, ambalat în peturi de 1 litru şi 2 litri.
Vinul a fost retras de la vânzare de către inspectorii MADR, urmând să fie denaturat.
Totodată, din primele verificări a rezultat faptul că societăţile comerciale în cauză nu şi-au înregistrat în totalitate în evidenţele contabile achiziţiile acestui gen de produs.
Prin neînregistrarea în evidenţele contabile a tuturor operaţiunilor comerciale cu produse de vinificaţie efectuate de către societăţile comerciale în cauză, a fost creat bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare de 145.000 lei.