Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat, miercuri, că Legea privind coplata în sănătate va fi modificată astfel încât să prevadă o sumă fixă pentru fiecare categorie de servicii, urmând să se renunţe la plafonul maxim reprezentat de a 12-a parte din venituri.
Potrivit demnitarului, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au fost de acord că nu putea fi aplicată prevederea legată de acest plafon.
Cepoi a precizat că modificarea va trebui legiferată de Parlament.
Ministrul Sănătăţii anunţase încă din 25 mai că a început o serie de discuţii cu comisiile de specialitate ale Parlamentului, pentru a stabili cum ar putea fi modificată legislaţia privind coplata, astfel încât aceasta să fie aplicabilă.
Cepoi a declarat că "există în toată lumea conceptul de coplată şi va exista", însă, în România, legislaţia privind coplata nu a putut fi aplicată, din "motive tehnice".
El a precizat că legislaţia privind coplata va trebui modificată, astfel încât aceasta să fie aplicabilă. "Legea coplăţii, care este aprobată de Parlament, nu a putut fi aplicată din motive tehnice. Pentru că, aşa cum a fost gândită, nu poate fi aplicată. De la faptul că se prevede că a douăsprezecea parte din venituri se constituie plafonul maxim - ceea ce înseamnă să monitorizezi veniturile fiecărui cetăţean, să monitorizezi consumul de servicii pe fiecare cetăţean ş.a.m.d., ar însemna nişte cheltuieli de administrare care ar depăşi cu mult coplata. Sau ar trebui să punem o coplată care ar reduce accesibilitatea populaţiei la servicii medicale. Şi atunci, trebuie să modificăm legislaţia", a spus atunci Cepoi.