Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat public că prognozele care indică un curs 5 lei/euro dacă se întâmplă "ceva în Grecia" sunt eronate, sugerând că banca centrală nu va permite un astfel de nivel din cauză că dolarul s-a întărit foarte mult în raport cu euro, şi ar afecta puternic economia.
"Ce ne deosebeşte prognozele de acum versus 2007 – 2008? Atunci euro se întărea faţă de dolar. Acum este de-a-ndoaselea. Acum se duce spre 1,2 poate chiar 1,1. Cred că riscă cei care vorbesc despre o prognoză aproape firească a cursului de 5 lei/euro. Dacă se întâmplă ceva în Grecia se duce deja la 1,1 sau 1 (cursul euro/dolar - n.r.). În mod firesc suntem cu ochii la euro/dolar. O asemenea prognoză suferă (5 lei/euro - n.r.). Aş spune că suferă rău. Deosebirea este clară între 2007- 2008 faţă de 2012", a spus Isărescu, la finalul unui seminar privind politica monetară organizat la BNR.
Banca Naţională a României (BNR) a publicat marţi pentru euro un curs de 4,4646 unităţi, în uşoară scădere faţă de vineri.
Referinţa leului faţă de euro a depăşit record după record în luna mai, cel mai înalt nivel fiind stabilit la 24 mai, de 4,4662 lei/euro. Deprecierea cu 1,57% în lun mai a fost cauzată iniţial de schimbarea Guvernului, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro. De la începutul anului, cursul indică o depreciere a leului de 3,39% raportat la nivelul maxim istoric şi 3,35% faţă de cotaţia de marţi.
Totodată, referinţa pentru dolar a coborât luni cu 3,13 bani, la 3,5918 lei/dolar, după ce la finalul săptămânii trecute moneda americană s-a plasat la un nivel record faţă de leu.
În şedinţa de vineri, BNR a anunţat pentru dolar de 3,6231 unităţi, reprezentând recordul istoric. Cursul pentru dolar a atins vineri al treilea maxim consecutiv, ca urmare a deprecierii semnificative a monedei unice în faţa dolarului pe pieţele internaţionale, în contextul temerilor privind sectorul bancar spaniol şi îngrijorărior că Grecia va părăsi zona euro.