Muzeul Naţional "Grigore Antipa" din Bucureşti şi-a lansat site-ul oficial într-o nouă formulă, cu ocazia împlinirii a 104 ani de la deschiderea instituţiei în actualul sediu, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Muzeul Naţional de Istorie Naturală şi-a reconfigurat site-ul oficial, www.antipa.ro - cu ocazia împlinirii a 104 ani de la deschiderea instituţiei, în acest sediu, de Grigore Antipa -, oferind viitorilor vizitatori şi pasionaţilor de istorie naturală o formulă mai modernă de a accesa online informaţiile despre muzeu.
Site-ul, realizat pro bono de agenţia The Geeks, se doreşte a fi o platformă de accesare a informaţiilor despre istoricul muzeului, expoziţia permanentă, evenimentele şi programele educaţionale, tarifele şi programul de vizitare, cu un aspect proaspăt şi modern, ca o nouă etapă din campania de imagine "La Antipa, natura întâlneşte tehnologia", creată de sponsorul tradiţional al muzeului, compania de publicitate Leo Burnett.
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" a fost închis pentru renovare şi modernizarea expoziţiei permanente în ianuarie 2009 şi redeschis pe 17 septembrie anul trecut. Valoarea lucrărilor de modernizare a fost de 13 milioane de euro (10,9 milioane de euro fără TVA), fiind acoperită în cea mai mare parte de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, dar şi prin fonduri structurale (600.000 de euro).
Exemplarele de animale naturalizate sunt expuse în mediul lor natural recreat, în diorame noi, alături de proiecţii de film ilustrative, iar publicul poate afla informaţii despre fiecare specie cu ajutorul info touch-urilor.
Inaugurarea oficială a Muzeului "Grigore Antipa" în actualul sediu a avut loc în prezenţa regelui Carol I, a prinţului Ferdinand şi a prinţesei Maria, pe 24 mai 1908. Cu această ocazie au fost deschise pentru vizitare 16 săli, dintre care una cuprindea patru diorame biogeografice, create de Grigore Antipa, printre primele realizate în lume şi care, datorită calităţii lor, au servit drept model pentru multe alte muzee din ţară şi străinătate. Dioramele din muzeele de ştiinţele naturii sunt prezentări expoziţionale, ecologice şi biogeografice, în care speciile de plante şi animale sunt montate pe substraturi şi în decoruri care imită mediul lor natural de viaţă.
Actualul patrimoniu al muzeului este format din colecţii zoologice, de minerale şi roci, paleontologice şi etnografice. În urma colectărilor realizate de specialişti din ţară şi străinătate, a donaţiilor şi achiziţiilor, colecţiile muzeului au sporit permanent, astfel că, în prezent, ele cuprind peste 2 milioane de piese, dintre care 2.000 sunt expuse.