Guvernulvrea să recupereze 250-300 milioane lei de la primăriile PDL care au primit bani de la Guvernul Ungureanu şi va restrânge cheltuielile cu achiziţii şi deplasări externe, pentru a asigura fondurile aferente restituirii către pensionari a cotei de CASS percepute ilegal, afirmă premierul Ponta
El a arătat, la emisiunea "După 20 de ani" a postului PRO TV, că Guvernul dispune în prezent de fonduri pentru restituirea către pensionari a cotei de contribuţii de sănătate percepută ilegal doar pe parcursul a trei luni, respectiv iunie, iulie şi august, şi mai are nevoie de aproximativ 400 milioane lei pentru a acoperi plăţile şi în ultimele patru luni ale acestui an, sumă care va fi asigurată prin rectificarea bugetară pregătită pentru luna iulie.
"În şedinţa de miercuri a Guvernului, Ministerul Finanţelor va prezenta un memorandum pe tema reducerii cheltuielilor cu bunuri şi servicii, deplasări externe", a spus Ponta, precizând că a avut, vineri, o discuţie pe această temă cu ministrul Finanţelor.
În baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate în 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 lei li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% drept contribuţii de sănătate.
Curtea Constituţională a constatat însă că procentul de 5,5 trebuie aplicat numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 lei.
În şedinţa de marţi, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a oprit încasarea de către stat a cotei de asigurări de sănătate pentru pensii mai mari de 740 lei, percepută până în prezent peste limita legală, urmând ca pensionarii să primească înapoi aceşti bani, în 16 tranşe lunare, începând cu luna iunie.
Premierul Victor Ponta a declarat însă recent că spaţiul fiscal actual asigură rambursarea lunară a unei cote din CASS la pensiile peste 740 lei numai pentru o perioadă de trei luni, Ministerul Finanţelor şi celelalte instituţii implicate având sarcina ca, până la următoarea misiune a FMI, să asigure restul banilor.
Un document guvernamental prezentat, miercuri, de MEDIAFAX relevă că bugetul fondului de asigurări sociale de sănătate pierde în acest an peste 760 milioane lei din stoparea încasării unei părţi din contribuţia la sănătate percepută până în prezent la pensii de peste 740 lei, pierderea calculată pentru perioada următoare la nivelul unui an depăşind 1,1 miliarde lei.