Preşedintele Traian Băsescu afirmă, în mesajul transmis de 9 Mai, că apartenenţa României la UE trebuie să devină un reflex cotidian şi o stare de spirit, ceea ce presupune predictibilitate în ochii partenerilor europeni.
"Pentru România, a fi stat membru presupune un comportament credibil şi predictibil, consolidat în permanenţă. În România, apartenenţa la Uniunea Europeană trebuie să devină, ca în statele membre vechi, o stare de spirit, un reflex cotidian, ceea ce nu se poate realiza fără o abordare consecventă atât în raport cu statele din interiorul Uniunii, cât şi cu cele din exteriorul său. Avem nevoie să fim predictibili în ochii partenerilor noştri din comunitatea euroatlantică pentru că de această predictibilitate este direct legată încrederea pe care noi înşine o aşteptăm de la ei. Am convingerea că acţiunea noastră în UE trebuie să se clădească pe ceea ce am construit cu mari eforturi în anii precedenţi, pentru că numai în acest fel vor putea fi atinse obiectivele pe care cetățenii noștri ni le-au încredinţat", evidenţiază şeful statului în mesaj, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
De asemenea, preşedintele Băsescu afirmă că bilanţul României în UE în cel de-al şaselea an de la aderare este pozitiv, amintind însă că ţara noastră are nu numai drepturi, ci şi obligaţii ca stat membru. "Celebrăm în România Ziua Europei în cel de-al şaselea an de la aderare, cu un bilanţ pozitiv – suntem parte la procesele decizionale de la Bruxelles, suntem beneficiarii acţiunii de solidaritate a celorlalte state membre şi a instituţiilor europene în plan financiar. A fi stat membru al UE înseamnă toate aceste drepturi, dar înseamnă şi obligaţii. UE constituie un cadru favorabil pentru conservarea şi dezvoltarea identităţii naţionale, construcţia europeană fiind înainte de toate expresia unităţii în diversitate. Specificul UE rezidă în convieţuirea diferenţelor şi identităţii fiecărei culturi, iar noi suntem datori să ne păstrăm fidelitatea față de acest crez pe care îl vom transmite tinerilor. Avem nevoie de valori, de performanţă în toate domeniile de activitate şi mai ales, în domeniul în care Europa a dovedit continuitatea unei tradiţii importante: educaţia. O societate care investeşte în elite îşi asigură viitorul. Nu avem doar o datorie naţională, ci avem o datorie europeană, comună, de a susţine şi de a forma noile generaţii în spiritul performanţei şi al competitivităţii", a arătat preşedintele Băsescu.
Şeful statului face referire şi la climatul european marcat de incertitudinile cauzate de criza economică, adăugând că s-au făcut paşi importanţi pentru reînscrierea pe creştere şi crearea de locuri de muncă. "Datoria noastră, a liderilor europeni, este aceea de a reclădi încrederea cetăţenilor noştri în integrarea europeană, de a ne mobiliza voinţele, de a ne solidariza, într-un cuvânt de a da dovada acelui curaj al înaintaşilor noştri care au construit Europa în condiţii cu mult mai dificile. Agenda europeană este încă dominată, după aproape patru ani, de problematica economică. Au fost făcuţi paşi importanţi în direcţia reînscrierii economiei europene pe cursul stabil al creşterii şi al creării de locuri de muncă. Impasul în care Uniunea se află nu a fost încă depăşit, dar eforturile noastre se desfăşoară în continuare pentru găsirea soluţiei potrivite", evidenţiază Băsescu.
Traian Băsescu a amintit şi de semnificaţiile spiritului european şi de părinţii fondatori ai construcţiei europene. "Ziua Europei este o zi dedicată istoriei unui continent care a dăruit un model de cultură și de civilizație, un model de solidaritate, de dialog și de colaborare pentru binele comun. Europa este numele dat unei comunităţi de valori şi idealuri pe care le împărtăşim, față de care ne-am angajat răspunderea, fie că suntem oameni politici sau cetățeni. Nu putem recunoaşte îndeajuns contribuţiile unor Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer sau Robert Schuman pentru curajul lor extraordinar în promovarea acestei construcţii de cooperare internaţională fără precedent, care confirmă astăzi întrutotul viziunea expusă iniţial – azi, UE este un spaţiu comun pentru 27 de state şi 500 milioane de cetăţeni, cu un loc de prim rang pe scena internaţională", a punctat Băsescu.
Şeful statului a evocat totodată faptul că ziua de 9 mai reprezintă în egală măsură un moment important în istoria modernă a României. "Acela al câştigării independenţei noastre ca stat naţional în urmă cu 135 de ani şi îmi oferă prilejul de a aduce un omagiu tuturor celor care au realizat acest act creând condiţiile de a fi ceea ce suntem noi astăzi", a mai spus preşedintele.