Caseta de argint în care s-a păstrat inima Reginei Maria şi pavoazul bricului „Mircea” au ajuns aseară, în jurul orei 19:00, sub escortă armată, la Suceava. Acestea au fost aduse cu un transport special, cu antemergător de la Poliţia Rutieră şi pază asigurată de Jandarmerie.
Este practic pentru prima dată când caseta pleacă din Muzeul Naţional de Istorie, după ce a ajuns la Bucureşti la sfârşitul anilor `60.
Inima Reginei Maria a fost îmbălsămată şi depusă într-o casetă de argint, care a fost transportată cu bricul „Mircea" la reşedinţa reginei de la Balcic, conform testamentului redactat în anul 1933. În momentul depunerii la capela Stella Maris de la Balcic, caseta era înfăşurată într-un steag care avea pe o faţă stema României, iar pe cealaltă stema Marii Britanii.
După ce Cadrilaterul a fost luat de bulgari, caseta cu inima reginei a fost adusă la Castelul Bran şi a fost păstrată într-un sarcofag de marmură într-o capelă special construită. De la Bran inima reginei a ajuns, la sfârşitul anilor ’60, la Muzeul de Istorie Bucureşti, unde se află şi astăzi.
Caseta de argint este piesa principală a expoziţiei temporare de la Muzeul Bucovinei „România din inima Reginei Maria”, prin care va fi marcată la Suceava ziua de 10 mai, Ziua Regalităţii în România, sărbătorită ca Ziua Naţională a României până în anul 1947 (când regimul comunist a venit la putere şi a înlăturat monarhia).
Expoziţia se va deschide joi, la ora 12:00, la Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Bucovinei. Doi jandarmi vor descoperi pavoazul bricului „Mircea”, sub care se va afla caseta de argint.
În cadrul expoziţiei vor mai fi prezentate aproape 100 de medalii şi monede britanice din colecţia Muzeului Bucovinei, piese care ilustrează originea şi ascendenţa Reginei Maria prezentând efigiile suveranilor Marii Britanii şi vastitatea Imperiului Colonial.