Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mai 2012 - Anul XVII, nr. 104 (5009)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Orban: România riscă de la UE amenzi de 30.000 de euro pe zi dacă nu adoptă legea "Big Brother"

Ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, a declarat că România riscă amenzi de peste 30.000 de euro pe zi dacă nu va adopta cât mai repede legea privind retenţia datelor, cunoscută şi ca legea "Big Brother", pentru care este deschisă procedură de infringement împotriva ţării noastre.

"Aş insista doar asupra chestiunii legate de transpunerea Directivei privind retenţia datelor. Urmare a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona s-au produs modificări inclusiv în ceea ce priveşte gestiunea cazurilor de încălcare a Tratatului şi în cazul netranspunerilor funcţionează sistemul sancţiunii financiare. Dacă în scurt timp nu vom adopta această lege, riscăm să plătim câteva zeci de mii de euro pe zi. Pe zi şi pentru fiecare zi de întârziere România va trebui să plătească undeva la peste 30.000 de euro. Este esenţială luarea cât mai repede posibil a măsurilor de remediere a situaţiilor care au dus la declanşarea procedurilor de încălcare a Tratatului", a spus Orban, la audierea în comisiile Parlamentului.

El a mai precizat că împotriva României se află în derulare în total 47 de proceduri de infringement declanşate de Comisia Europeană, iar şase dintre acestea "reclamă luarea unor măsuri urgente de remediere".

Potrivit legislaţiei europene, sancţiunile financiare dispuse de Comisia Europeană ca urmare a încălcării Tratatului de către state membre nu pot fi aplicate decât după o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie din Luxemburg.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, în 18 aprilie, proiectul legii privind reţinerea datelor de trafic de telefonie şi internet prin care păstrarea acestor date este obligatorie timp de un an pentru furnizorii de telefonie fixă şi mobilă şi de internet.

Potrivit proiectului, cunoscut ca "legea Big Brother", furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi de internet sunt obligaţi să stocheze datele de trafic ale tuturor clienţilor, dar nu şi conţinutul convorbirilor, pentru un an de zile, care să fie trimise la cererea autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale.

"Furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de e-mail-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit", se arată în textul adoptat.

Furnizorii de telefonie şi internet au obligaţia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmărire să transmită datele solicitate, iar dacă acest lucru nu este posibil în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile.

În cazul în care datele nu pot fi transmise, furnizorul trebuie să comunice în maximum cinci zile care este motivul acestui refuz. Datele stocate vor fi distruse la finalul perioadei de păstrare, cu excepţia celor care au fost accesate şi reţinute.

Legea nu se va aplica în cazul interceptării conţinutului convorbirilor, această situaţie intrând sub incidenţa prevederilor Codului de Procedură Penală.

Proiectul de lege privind reţinerea datelor de trafic de către operatorii de telefonie mobilă a fost depus la Parlament la începutul lunii noiembrie 2011 de către ministrul Comunicaţiilor de la acea vreme, Valerian Vreme, şi deputatul PDL Adrian Bădulescu, fost ofiţer SRI.

Proiectul care obligă operatorii de telefonie mobilă să stocheze timp de şase luni toate apelurile şi mailurile a fost adoptat pentru prima dată de Parlament în 2008, dar a fost declarat neconstituţional de către judecătorii Curţii Constituţionale în 2009, deoarece "afectează exerciţiul drepturilor sau al libertăţilor fundamentale - drept la viaţă intimă, privată şi de familie, dreptul la secretul corespondenţei şi libertatea de exprimare".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Orban: România riscă de la UE amenzi de 30.000 de euro pe zi dacă nu adoptă legea "Big Brother".
 Vizualizări articol: 807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.10/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.1 din 10 voturi
Orban: România riscă de la UE amenzi de 30.000 de euro pe zi dacă nu adoptă legea "Big Brother"2.1510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .... trimis de
( 8 mai 2012, 14:02:37
Legea Big Brother = democratie? ....sigur nu...o sa ajungem mai rau decat pe vremea comunismului...o sa fim urmariti peste tot ...:)
2.   'fratele' politic corect trimis de
( 8 mai 2012, 14:45:38
intrebare: ce putem face pt. a sti totul despre o persoana?
raspuns: ii oferim un telefon mobil.

intrebare: de ce ne dorim si ce nevoie avem sa stim absolut totul despre o persoana?
raspuns:...in eventualitatea in care devine incomoda...

intrebare: de ce companii specializate se straduiesc sa dezvolte o gama diversificata de ''armamente'' pt. controlul si ''imprastierea'' maselor?
raspuns:...

intrebare: cum facem sa legalizam o serie de masuri anormale,brutale pe care sa le folosim in viitor impotriva vointei si ratiunii oamenilor?
raspuns: le trecem si aprobam(daca se poate si tacit) prin parlament si ele devin politic corecte.

alta intrebare: au sau nu serviciile DREPT DE ADMINISTRATOR in serverele de voce si date ale companiilor care ofera astfel de facilitati de comunicare?
ar fi interesant un punct de vedere al serviciilor pe tema asta.

3.   ... trimis de
( 8 mai 2012, 14:49:51
... de fapt comunismul nu a disparut , din pacate el s-a convertit la democratie , mai in termeni populari lupii aia de alta data au imbracat haine de oi.
4.   COOPERATIVA OCHIUL SI TIMPANUL trimis de
( 8 mai 2012, 20:15:15
E o realitate dura! TELEFOANELE SUNT INREGISTRATE! TOT CEEA CE VORBIM; TOATE MAIL-URILE; TOATE MESAJELE INSTANT; TOATE SITE-URILE CARE LE ACCESAM PE INTERNET; ABSOLUT TOT CE FACEM, SE INREGISTREAZA! Si sa-i spuna lui mutu’ ca datele astea vor fi “accesate doar in cazul ca exista banuiala unei infractiuni grave”! E vorba de o “cooperativa ochiul si timpanul” care intrece cele mai salbatice vise ale dictaturii.Legile “Big Brother” inseamna un singur lucru: INCALCAREA BRUTALA DE CATRE STAT A DREPTURILOR CETATENESTI SI INSTAURAREA UNUI REGIM TOTALITAR .Cum ramane cu dreptul la viata privata, la intimitate? Cu secretul corespondentei? Sunt drepturi trecute in CONSTITUTIE.E o tampenie sa crezi ca “daca n-ai nimic de ascuns, n-ai de ce sa te temi de Big Brother” sau, intr-o alta varianta, “numai hotilor le e frica de Big Brother“. E la fel de stupid ca si cand ai crede ca daca n-ai masina n-o sa te afecteze epuizarea petrolului! Chiar daca esti un om de rand, perfect docil si imbecil, care ia de bun tot ce vede la tv, pierderea libertatii tot o sa te loveasca, si inca rau de tot!
5.   Ce-am vrut sa spun de fapt trimis de
( 9 mai 2012, 18:09:47
Intrucat nu s-a organizat referendum pentru a se valida intrarea Romaniei in UE, nu riscam nici un fel de amenda. De drept, Romania nu este in UE, datorita inexistentei votului popular. Deci, nici un fel de "Big Brother" nu se poate aplica. UE nu ne poate forta sa facem nimic, deoarece nu domnii conducatori ai UE nu au legitimitate. Sa speram ca onor redactia nu va sterge iar comentariu.
PS. "In-fridge-ment", creierul din frigider. Credeati c-am uitat?
5.1  RE: Ce-am vrut sa spun de fapt trimis de
( 9 mai 2012, 18:12:59
Erata. In loc de "deoarece nu domnii conducatori ai UE..." a se citi: "deoarece domnii conducatori ai UE..." nu au legitimitate (sa reamintesc). Cer scuze pentru greseala.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei