FMI şi Comisia Europeană au acceptat creşterea salariilor bugetarilor pentru a reveni la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmând să fie operată de la 1 iunie, iar pensionarii vor primi banii reţinuţi începând din aceeaşi lună..
"S-a majorat deficitul bugetar cu o anumită sumă suficientă pentru a acoperi cele două promisiuni făcute de USL, respectiv de premierul Victor Ponta: o anumită sumă pentru readucerea salariilor nominale la nivelul din iunie 2010 începând cu acordarea unei prime creșteri de 8% în luna iunie și, de asemenea, s-a găsit o soluție cuprinzătoare pentru soluționarea problemei pensionarilor, care urmează să primească sume lunare începând tot cu luna iunie", a declarat Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finanţe.
Deficitul convenit anterior cu FMI era pe cash de 1,9% din PIB.
El a adăugat că ambele măsuri privind personalul bugetar, pe de o parte, și pensionarii, pe de altă parte, în baza acestui acord cu organismele financiare internaționale se vor reflecta într-o lege, pentru că numai prin lege pot fi acordate asemenea drepturi bănești.
"Legea va fi emisă, practic va fi ordonanță de urgență, până la 25 mai pentru că, potrivit cadrului juridic existent, trebuie să acorzi asemenea drepturi către persoanele fizice cu mai mult de șase luni înainte de data alegerilor generale. Așa încât până la 25 mai va fi emis acest act normativ care permite, așa cum v-am spus, majorarea veniturilor salariaților bugetari și ale pensionarilor. În acea lege vom găsi mai multe detalii, pentru că aici n-am avut posibilitatea, neavând la dispoziție datele și specialiștii care lucrează în Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii, deci veți găsi și vom găsi datele care spun mai mult decât v-am spus eu în acest moment", a menţionat Georgescu.
Pentru a reveni la nivelul din iunie din 2010, salariile bugetarilor ar urma să crească cu 16%.
Băsescu: Susţin fără rezerve revenirea la salariile de dinainte de reduceri
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că susţine fără rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducerea acestora.
"Astăzi aflu că preşedintele nu e de acord cu revenirea la salarii dacă afectează deficitul structural de la salarii şi pensii, e o mare minciună", a spus Băsescu, duminică, făcând referire la unele interpretări ale declaraţiilor sale de la întâlnirea cu delegaţia FMI, CE şi BM.
El a menţionat că mărirea de salarii nu produce nici un fel de deficit structural crescut la fondul de pensii, dimpotrivă, îl reduce.
Şeful statului a precizat că susţine "fără rezerve" revenirea la salariile de dinainte de reducere, lucru pe care l-a comunicat Fondului şi fostului Guvern, dar şi în Parlament.
Băsescu a precizat că i-a adus şi noului Guvern la cunoştinţă "această obligaţie faţă de personalul bugetar".
( 7 mai 2012, 20:45:33