Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, prin acordarea cetăţeniei române, tinerilor din Republica Moldova li se oferă şansa să studieze şi să lucreze oriunde în România sau UE, în condiţiile în care negocierea de către Chişinău cu UE a acordului de liberă circulaţie va mai dura câţiva ani.
"Noi am înţeles foarte bine prin ce am trecut şi ne era extrem de dificil în anii '90, când circulam cu restricţii în UE, când tinerii noştri nu puteau primi burse date de UE pentru studiu la facultăţi bune din vechea Europă. Înlesnind tinerilor - şi ei sunt primii solicitanţi, să ştiţi - obţinerea cetăţeniei române, nu-i lipsim de cetăţenia moldoveană, legea noastră nu obligă să renunţe la cetăţenia Republicii Moldova, le dăm însă şansa de a studia nu numai în România, dar oriunde în teritoriul UE. Mai mult decât atât, le dăm şansa să muncească în locuri mai bine plătite, este un fenomen pe care îl ştim foarte bine de la noi, românii se duc să lucreze în străinătate, aceeaşi şansă o dăm şi cetăţenilor Republicii Moldova", a spus Băsescu într-un interviu acordat RRA împreună cu omologul moldovean, Nicolae Timofti.
Preşedintele român a evidenţiat şi că această şansă acordată prin cetăţenia română vine în contextul în care Republica Moldova va încheia "peste câţiva ani" acordul cu UE privind libera circulaţie.
"Imaginaţi-vă că Republica Moldova abia acum negociază tratatul pentru libera circulaţie, îl negociază, nu se ştie când va fi aprobat de toate statele membre ale Uniunii, va mai dura probabil câţiva ani. De trei ani tinerii din Republica Moldova, datorită politicii pe care România a generat-o, pot circula în UE, au acces la educaţie în UE", a spus Băsescu.
În schimb, preşedintele Timofti a spus că motivul principal pentru care cetăţenii ţării sale solicită cetăţenia română nu ţine de "accesul în alte state", ci de "atitudinea faţă de istorie, de neam".
"Nu ştim când se va întâmpla ca cetăţenii Republicii Moldova să aibă posibilitatea să circule liber prin ţările Europei, însă aceasta este o posibilitate; dar nu cred că este principalul motiv pentru care cetăţenii Republicii Moldova depun cereri pentru a primi cetăţenia României. Aceste porniri au la bază atitudinea faţă de istorie, de neam, şi cred că acesta este motivul principal. Nu exclud că este şi motivul de a avea acces în alte state, dar ăsta, mai puţin", a afirmat Timofti.
Aproape 250.000 de cetăţeni din Republica Moldova au dobândit cetăţenia română în ultimii 20 de ani, relevă un studiu publicat în urmă cu două săptămâni de Fundaţia Soros. Un număr de 226.507 de persoane din Republica Moldova au redobândit cetăţenia română din 1991 până în 15 august 2011, între timp acestora mai putându-li-se adăuga alte câteva zeci de mii de noi cetăţeni, potrivit studiului.
Scopul principal al elaborării acestui studiu a fost de a demitiza prejudecăţile formulate la adresa României de către presa din unele state UE, conform cărora statul român "ar construi" peste noapte cetăţeni români şi ar introduce "pe uşa din dos" milioane de noi persoane pe piaţa muncii a Uniunii.
( 4 mai 2012, 11:05:24
Urmează ateriarea forţată a Zonei Euro !
Lanţul trofic al monedelor “forte” se va lovi de parapeţi
Şi va face o mizerieee .. de n-o speli cu niciun dero
Monetizarea datoriilor , austeritate pe termen mediu ( şi lung )
Face ca ateriarea să nu fie lină (ba dimpotrivă )
Liderii noştri (băsişti) cu multă vrăjeală toate astea ung
Măsura lor (împotriva Crizei ) e , defapt , pur decorativă
Europa are multe viteze , România .. una singură : marşarierul
Găurile de la noi sunt uriaşe ( şi continuă să crească )
În toată nebuloasa asta românul e ( clar ! ) prizonierul
Care va ajunge ca o viaţă normală (în curând) s-o cerşească